Κοινωνία

Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου: Καταδίκασε την αγνόηση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου από την Μητρόπολη Αιγίου

  • NewsRoom


Καταδικαστέα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας την απόφαση του μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμου και του πρώην μητροπολίτη Άμβρόσιου να αγνοήσουν την σύσταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και να τελέσουν ανοιχτά στην θάλασσα τον αγιασμό των υδάτων.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον Alpha 98,9, η απόφαση των δύο ιεραρχών είναι αντίθετη με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. «Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Διότι και εχθές το βράδυ αργά, το απόγευμα νομίζω εστάλη η επιστολή από τον Αρχιεπίσκοπο σε όλους τους μητροπολίτες της Ελλάδος που έλεγαν ότι εφαρμόζοντας την ΚΥΑ την προηγούμενη εκεί απαγόρευε τη ρίψη σταυρού στα ύδατα είτε είναι θαλάσσια, είτε λιμναία, είτε ποταμίσια. Εφόσον έκαναν αυτό. (Είναι καταδικαστέα πράξη) επειδή πηγαίνει είναι αντίθετη στην απόφαση που είχε πάρει η σύνοδος».

Ο μητροπολίτης Αθηναγόρας αναγνώρισε πως η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή με την ανοχή της κυβέρνησης, ενώ τόνισε πως δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο. Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ότι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Νομίζω κάπως έτσι πρέπει να έγινε. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;», ανέφερε.ΣΧΟΛΙΑ