• ΥΓΕΙΑ

    Θεοδωρίδου: Σταματά για τους κάτω των 60 η χρήση του εμβολίου AstraZeneca – Τι ισχύει για τη δεύτερη δόση

    • NewsRoom


    Την αλλαγή της σύστασης για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca ανακοίνωσε και επίσημα η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Πλέον το AstraZeneca θα αφορά τους άνω των 60 ετών.

    Όπως ανέφερε η κα Θεοδωρίδου, προ διμήνου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αξιολογήσει την πολύ σπάνια περίπτωση θρομβώσεων. Τότε η κυκλοφορία του ιού ήταν μεγαλύτερη και ο κίνδυνος από Covid συντριπτικά μεγαλύτερος. Ενδεικτικά τον Απρίλιο είχαμε 105 θανάτους ανά εβδομάδα και 77 στην ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών.

    Στην παρούσα φάση, όπου η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά,  η εθνική επιτροπή επαναξιολόγησε τον λόγο μεταξύ του κινδύνου θανάτου από covid-19 και της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από το εμβόλιο της AstraZeneca, αποφασίζοντας να συστήσει πλέον η 1η δόση με AstraZeneca να γίνεται στους άνω των 60 ετών -ηλικιακή ομάδα στην οποία το όφελος υπερτερεί συντριπτικά έναντι του κινδύνου.

    Για τη 2η δόση παραμένει η σύσταση για AstraZeneca, σε όσους έχουν κάνει με αυτό το εμβόλιο την πρώτη, δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος: 1,3 περιστατικά θρόμβωσης ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.

    Εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, όπως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα.

    Η επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται συνεχώς με βάση τα νέα δεδομένα. Το σκεπτικό και τα δεδομένα της απόφασης αναρτώνται στην σελίδα του υπουργείου emvolio.gov.gr. Σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα αλλάξει προς το χειρότερο, η σύσταση μπορεί να αλλάξει ξανά.

    Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρίδης, σε όσους κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση με AstraZeneca τις επόμενες ημέρες θα ειδοποιηθούν για την δυνατότητα να αλλάξουν εμβόλιο. Ωστόσο αν το επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τον εμβολιασμό τους με το ίδιο εμβόλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ