• Top Stories

    Τα funds κοράκια θέλουν να αγοράσουν τα πάντα τσάμπα. Όλο το παρασκήνιο για τον επιχειρηματία που του είπαν να πουλήσει για 1 ευρώ


    Τα κοράκια ήρθαν και περιτριγυρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, επιδιώκοντας είτε να αποκτήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους σε τράπεζες, είτε ακόμα και να τις εξαγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί μέσω πλειστηριασμών. Ο λόγος για τα δεκάδες hedge funds που ετοιμάζονται για «επίθεση» σε ελληνικές εταιρείες, εκμεταλλευόμενες την κερκόπορτα που τους άνοιξε το τρίτο μνημόνιο με τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα. Γιατί προφανώς η απόκτηση των «κόκκινων» δανείων ελληνικών επιχειρήσεων θα ήταν από μόνη της μία επικερδής διαδικασία για τα hedge funds, αλλά η επιθετική απόκτηση του ελέγχου των ίδιων των επιχειρήσεων είναι ακόμα πιο επιθυμητή για τα «κοράκια» – και μολονότι κανείς σώφρων επιχειρηματίας δεν θα τους… χαρίσει την εταιρεία του, τώρα τα hedge funds θα έχουν τη δυνατότητα να την αποκτήσουν παρακάμπτοντας τις απαιτήσεις του, με πολύ λιγότερα χρήματα. Κι αυτό γιατί άπαξ και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας τεθούν σε εκκαθάριση, το τίμημα που θα αποσπάσουν θα είναι αναπόφευκτα πολύ μικρότερο από αυτό που ζητά ο ιδιοκτήτης – ειδικά με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει ουσιαστικός ανταγωνισμός μεταξύ των hedge funds, αλλά βάζουν στο μάτι συγκεκριμένους στόχους το καθένα.

    Μια… ιδέα για το τι θα γίνει με τις ελληνικές εταιρείες μας έδωσε η συμφωνία για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους. Μία εταιρεία με καθαρή θέση άνω των 130 εκατομμυρίων ευρώ παραχωρείται έναντι μόλις 45 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο ένα τρίτο της καθαρής της θέσης – αυτό θα επιχειρήσουν να κάνουν και τα hedge funds, αποκτώντας… κοψοχρονιά ό,τι κινείται στην ελληνική αγορά.

    Και μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, υπάρχουν και καταγγελίες επιχειρηματιών για «χαριστικά» δάνεια ή δάνεια με ευνοϊκούς όρους από τράπεζες σε ανταγωνιστές τους, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που, βλέποντας τον όλεθρο να έρχεται, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τη ρευστοποίηση των επιχειρήσεών τους – χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε αναφέρει η Γ. Σαράντης ΑΒΕΕ για προτάσεις εξαγοράς που δέχθηκε από διάφορες προβληματικές επιχειρήσεις, ακόμη και έναντι ενός ευρώ!

    Όμως το σκηνικό δεν είναι πιο ευνοϊκό και για τις ίδιες τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα hedge funds αξιώνουν να αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια που διαθέτουν σε ποσοστό που δεν ξεπερνά ούτε το 20% της ονομαστικής τους αξίας, με τους τραπεζίτες να δέχονται έντονες πιέσεις να δεχθούν να τα πουλήσουν για ένα τόσο μικρό αντίτιμο. Στην συνέχεια αφού φτιάξουν τις επιχειρήσεις θα τις πουλήσουν με μεγάλο κέρδος.

    Όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα έχουμε ένα «τσουνάμι» πλειστηριασμών, καθώς με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών θα υπάρχουν ουσιαστικά δύο λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια: πλειστηριασμός ή βιώσιμη ρύθμιση. Δηλαδή, τέλος στις «μεσοβέζικες» λύσεις όπως οι επαναχρηματοδοτήσεις και οι ανανεώσεις μη βιώσιμων συμβάσεων – αν το χρέος κριθεί μη βιώσιμο, τότε η επιχείρηση οδηγείται σε εκκαθάριση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους χιλιάδες εργαζομένους προβληματικών εταιρειών που θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στο δρόμο.

    Όλα αυτά συνιστούν ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ για την ελληνική οικονομία, το οποίο βέβαια ενδεχομένως να ήταν πολύ ηπιότερο αν οι απαραίτητες κινήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων είχαν γίνει εγκαίρως…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/fotis-mpompolas-tha-touparaschirefstotita-ellaktor/66544



    ΣΧΟΛΙΑ