• Top Stories

    Στ.Θεοδωράκης: Δεν μπορεί να συγκροτούνται κοινοβουλευτικές ομάδες με δανεικούς βουλευτές

    • NewsRoom
    Σταύρος Θεοδωράκης

    Σταύρος Θεοδωράκης


    Σχόλιο για τις πληροφορίες που θέλουν τον πρόεδρο της Βουλής να εξετάζει σενάρια, που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, η οποία κινδυνεύει με διάλυση, και αυτής του Ποταμιού που έχει ήδη διαλυθεί, έκανε μέσω Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.

    «Κοινοβουλευτικές ομάδες με δύο και τρεις βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Όπως δεν μπορεί να συγκροτούνται ΚΟ με δανεικούς βουλευτές. Ξεκάθαρα λόγια» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Το Ποτάμι έχει αρχές. Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά, ούτε στα μείζονα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη».

    Νωρίτερα και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έκανε σχετική ανάρτηση απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, στην οποία είπε: «Οι ΑΝΕΛ δεν θέλουμε χάρη από κανένα, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας. Δεν δέχομαι δε ιδιαίτερα απειλές κατά της οικογένειας μου. Πάρε και τα προνόμια, κράτα και τους αστυνομικούς. Εκτός από τους Ρουβίκωνες υπάρχουν και Έλληνες, Αλέξη…».

    Τα πιθανά σενάρια

    Ως προς τις λύσεις που εξετάζονται, σύμφωνα με το iefimerida: Το πρώτο σενάριο είναι η αφαίρεση της προϋπόθεσης ότι οι πέντε βουλευτές που έχουν μείνει σε ένα κόμμα πρέπει να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα. Εάν προχωρήσει αυτή η αλλαγή, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής θα κατηγορηθούν ότι προχώρησαν σε φωτογραφική διάταξη αποκλειστικά και μόνο για τον κ. Καμμένο. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμεί ο κ. Βούτσης.

    Το δεύτερο σενάριο θα αφορούσε και το Ποτάμι, έστω κι αν εδώ και λίγες μέρες έχει πάψει να υφίσταται ως κοινοβουλευτική ομάδα. Με δεδομένη την χθεσινή δήλωση Τζανακόπουλου ότι δεν είναι ηθικό να διαλύονται κόμματα που έχουν προκύψει από εκλογές, θα μπορούσε να αφαιρεθεί ο περιοριστικός αριθμός των πέντε βουλευτών, ώστε να μην προκύπτει θέμα διάλυσης του κόμματος. Μπορεί, όμως, μια τέτοια διάταξη να έχει αναδρομική ισχύ στον κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα στο Ποτάμι να συγκροτηθεί σε κοινοβουλευτική ομάδα; Δύσκολο λένε οι γνωρίζοντες τη θεσμική λειτουργία του κοινοβουλίου.

    Στο τρίτο σενάριο μπορεί να υπάρξει ερμηνεία από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής στο υπάρχον άρθρο 15 χωρίς αλλαγή του, ερμηνεία που να κουμπώνει με την άποψη που έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ότι δηλαδή οι διατάξεις αφορούν μόνο την αρχική συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι και την πορεία του κόμματος κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

    Μια τέτοια ερμηνεία όμως θα κατηγορηθεί και πάλι ως φωτογραφική αφού θα αφήνει απέξω το Ποτάμι.

    Το τέταρτο σενάριο κάνει λόγο για μείωση του αριθμού των ανεξάρτητων βουλευτών, προκειμένου να μπορούν να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα από 10 που είναι σήμερα σε 5.

    Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκύψουν τρεις νέες κοινοβουλευτικές ομάδες. Μία με τους ανεξάρτητους βουλευτές που θα στηρίζουν την κυβέρνηση, δηλαδή τους κ. Κόκκαλη, Δανέλλη, Κουίκ και τις κ. Κουντουρά και Παπακώστα.

    Μια με τους ανεξάρτητους βουλευτές που θα προκύψουν από την διάλυση των ΑΝΕΛ, όμως μέσα σε αυτούς θα είναι και ο κ. Ζουράρις που στηρίζει την κυβέρνηση και της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης.

    Και μια με τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές που προέκυψαν από την διάλυση του Ποταμιού συν άλλους δυο εφόσον ο Σταύρος Θεοδωράκης πείσει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και ακόμα έναν ανεξάρτητο Βουλευτή να συνεργαστούν μαζί του.

    Ένα τέτοιο σενάριο, εάν τελικά δημιουργηθούν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, οι ανεξάρτητοι που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι ανεξάρτητοι που προέκυψαν από τους ΑΝΕΛ, θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει εκ νέου πλειοψηφία στις επιτροπές της Βουλής και έτσι να μην υπάρχει θέμα καταψήφισης των νομοσχεδίων που θα φέρνει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναζητούν πατέντες για την σωτηρία Καμμένου – Όλα τα σενάρια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξαναχτυπά ο Καμμένος: Αλέξη, δεν θέλουμε χάρες, εκτός από Ρουβίκωνες υπάρχουν και Έλληνες



    ΣΧΟΛΙΑ