• Κοινωνία

    Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Δ. Κουφοντίνας

    Δημήτρης Κουφοντίνας

    Δημήτρης Κουφοντίνας


    Μετά την απόρριψη και των δύο αιτημάτων του από τα δικαστήρια της Λαμίας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας προσέφυγε σήμερα το μεσημέρι στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ο πολυϊσοβίτης της 17Ν, που διανύει την 60η ημέρα της απεργίας πείνας, ζητά την ακύρωση της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού.

    Μέχρι ωστόσο να κριθεί η κύρια προσφυγή του, ζητά να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει» η μεταγωγή του σε αυτές τις φυλακές.

    Αυτό το αίτημα αναμένεται να κριθεί άμεσα από το ΣτΕ.

    Συγκεκριμένα, με την προσφυγή του ζητά:

    1) την  έκδοση προσωρινής διαταγής για το “πάγωμα” της απόφασης της  γενικής γραμματέως  Αντεγκληματικής Πολιτικής  του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  Σοφίας Νικολάου,

    2) την αναστολή της ίδιας απόφασης και τέλος

    3) την ακύρωση της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «Λουκάς» της 17Ν υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων, εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας.

    Υποστηρίζει ακόμα ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 4760/2020, καθώς «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.

    Ως προς την  αντισυνταγματικότητα του νόμου 4760/2020, στην προσφυγή αναφέρεται ότι  τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με την λειτουργία των αγροτικών φυλακών και  την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά  τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.

    Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της κυρίας Νικολάου έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της έγραφα που δεν αφορούν όμως  γενικά το ζήτημα των   μεταγωγών.

    Ακόμη, επισημαίνεται  ότι η μεταγωγή στις φυλακές   Κορυδαλλού έγινε εικονικά για να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού, καθώς δόθηκε από την Κεντρική  Επιτροπή  Μεταγωγών (ΚΕΜ) εντολή μεταγωγής προς τον Κορυδαλλό (21.12.2020), ενώ την ίδια ημέρα η κυρία Νικολάου έδωσε εντολή μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.

    Διαβάστε ακόμη:

    Απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού



    ΣΧΟΛΙΑ