• Top Stories

    «Ιερό» ναυάγιο: Στις καλένδες η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας

    • NewsRoom


    Στις καλένδες παραπέμπεται, όπως όλα δείχνουν, το θέμα της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας, αφού η κυβέρνηση αναγκάζεται σε αναδίπλωση μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώνονται στους κόλπους της Ιεραρχίας. Το μισθολογικό των ιερέων φαίνεται ανυπέρβλητο εμπόδιο, με τους κληρικούς να αντιστέκονται σθεναρά στα σχέδια της κυβέρνησης να τους απεντάξει από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

    Το ξήλωμα της συμφωνίας φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, μετά την συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, μεταξύ των οποίων μητροπολίτες και ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής.

    Η δήλωση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης ότι «διάλογος δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε» δείχνει το κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση, όπως και ότι οι προσπάθειες του κ. Γαβρόγλου να πείσει τους ιεράρχες έπεσαν στο κενό. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.
    Η κυβέρνηση βλέπει ότι τα περιθώρια για άσκηση πίεσης στους κληρικούς, και κατ’ επέκταση στην Εκκλησία, δεν είναι πολλά. Η αρχική στόχευση να απευθυνθεί με την συμφωνία στον σκληρό πυρήνα των αριστερών ψηφοφόρων κρίνεται ότι δεν μπορεί να αποφέρει όσα η κυβέρνηση μπορεί να χάσει από τις αντιδράσεις στην συμφωνία.
    Έτσι, η συμφωνία μετατίθεται για μεταγενέστερο χρόνο με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν βιάζεται. Και ο αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του διεμήνυσε την Παρασκευή ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει εάν δεν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές.
    Εξάλλου, ο μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος μιλώντας κατά τον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης μίλησε για απόπειρα ευτελισμού της Εκκλησίας με στόχο να γίνει, όπως είπε, «σωματείο». Τα περί μισθοδοσίας του κλήρου και η εκκλησιαστική περιουσία είναι η κορυφή του παγόβουνου, είπε και τόνισε πως στόχος είναι ο ευτελισμός της Εκκλησίας.
    Επέκρινε και τους κυβερνώντες για την άγνοιά τους περί των εκκλησιαστικών αποδίδοντας την στο γεγονός, όπως είπε, ότι είναι «αλιβάνιστοι». «Δεν γνωρίζουν καν πώς να σταθούν στην Εκκλησία, όταν έρχονται στις επίσημες τελετές» υποστήριξε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γαβρόγλου-Εκκλησίας της Κρήτης: «Διάλογος δεν σημαίνει πως πάντοτε συμφωνούμε»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκη Κεραμέως: Συμφωνούμε με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, θα καταψηφίσουμε αλλαγή στη μισθοδοσία



    ΣΧΟΛΙΑ