• Top Stories

    Σκλαβενίτης – Μαρινόπουλος: Θέμα ημερών η συμφωνία. Σχέδια “πολέμου” για το πως θα γεμίσουν άμεσα τα ράφια


    Επί ποδός πολέμου βρίσκονται όλοι στον Σκλαβενίτη αυτές τις μέρες, καθώς η οριστική συμφωνία για τη διάσωση της Μαρινόπουλος εκτιμάται ότι είναι πλέον θέμα λίγων ημερών, με το μοναδικό σημείο τριβής να παραμένει το θέμα του επιτοκίου του δανείου που θα λάβει ο Σκλαβενίτης, που όμως κι αυτό σύντομα θα λυθεί. Για το λόγο αυτό, στον Σκλαβενίτη θέλουν να είναι πανέτοιμοι για να γεμίσουν το συντομότερο δυνατό τα σούπερ μάρκετ της Μαρινόπουλος , που τον τελευταίο μήνα λειτουργούν κανονικά μεν με άδεια ράφια δε , συσσωρεύοντας ακόμα μεγαλύτερες ζημίες.

    Όπως πληροφορείται το mononews.gr από πηγές που δεν αμφισβητούνται, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης έχει δώσει σαφέστατες εντολές στα στελέχη του ομίλου: άπαντες εργάζονται πάνω στο νέο μεγάλο project της εταιρείας, που δεν είναι άλλο από την απόκτηση των σούπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου. Έτσι, στελέχη της διοίκησης του Σκλαβενίτη βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους προμηθευτές, τις τράπεζες, τους άλλους πιστωτές του Μαρινόπουλου.  Μάλιστα λέγεται ότι έχει συσταθεί ειδική ομάδα πολέμου “η οποία σχεδιάζει με ποιον τρόπο θα επιστρέψουν όσον το δυνατόν ταχύτερα  στην κανονικότητα τα σούπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου.”

    Οι κ. Παναγιώτης Πικραμένος και Λεωνίδας Μαρινόπουλος
    Οι κ. Παναγιώτης Πικραμένος και Λεωνίδας Μαρινόπουλος

    Όπως έγραφε το mononews.gr ήδη από την Τρίτη, ουσιαστικά η συμφωνία «κολλάει» στο ζήτημα του δανείου που θα λάβει ο Σκλαβενίτης από τις τράπεζες, καθώς η πλευρά του Σκλαβενίτη πιέζει για μία όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκή δανειακή συμφωνία. Ειδικότερα, ο Σκλαβενίτης διεκδικεί τη χορήγηση δανείου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο euribor +1%, έχοντας υπ’ όψιν και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος, και μάλιστα φέρεται να είναι αμετακίνητος στη θέση αυτή, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις τράπεζες. Κι αυτό γιατί αν οι τράπεζες συμφωνήσουν σε ένα δάνειο με τόσο προνομιακό επιτόκιο, γνωρίζουν καλά πως αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να ζητήσει αντίστοιχη διευκόλυνση, θέτοντας ζήτημα ανταγωνισμού, και ο Αριστοτέλης Παντελιάδης των MyMarket, που πριν από λίγους μήνες για την εξαγορά του Βερόπουλου έλαβε δάνειο με επιτόκιο euribor +3,5%.

    Αριστοτέλης Παντελιάδης. Επικεφαλής Metro
    Αριστοτέλης Παντελιάδης. Επικεφαλής Metro

     

    Το περιθώριο των 350 μονάδων βάσης μπορεί να μην είναι πολύ υψηλό με δεδομένη την υψηλή φερεγγυότητα του ομίλου Παντελιάδη, αλλά είναι σαφές ότι είναι σχεδόν 3 φορές υψηλότερο από το περιθώριο που ζητά η πλευρά Σκλαβενίτη.

    Πόσα χρήματα θα βάλει ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος; 

    Άλλο σημείο που ενδεχομένως να έχει ήδη διευκρινισθεί είναι πόσα χρήματα τα βάλει η πλευρά του Λεωνίδα Μαρινόπουλου. Πάντως, εκτιμάται ότι και αυτό το εμπόδιο θα ξεπεραστεί τις επόμενες ημέρες, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που πάντως δεν θα έρθει… αναίμακτα, ούτε για τους εργαζομένους στον Μαρινόπουλο, αλλά ούτε και στους πιστωτές του. Κι αυτό γιατί οι δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Σκλαβενίτης για να αναλάβει το βάρος της διάσωσης της ιστορικής αλυσίδας είναι:

    1. Σημαντική μείωση των δαπανών. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να μειωθούν οι μισθοί στα επίπεδα των 750 ευρώ. Στόχος της νέας διοίκησης είναι να μην υπάρξει καμιά απόλυση από τα καταστήματα με εξαίρεση τους ανθρώπους που απασχολούνται στα κεντρικά του ομίλου.
    2. Μεγάλο «κούρεμα» των υποχρεώσεων σε προμηθευτές και τράπεζες. Σήμερα οι υποχρεώσεις ανέρχονται στα 1,8 δις ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να υποχωρήσει πέριξ των 500 εκατ. ευρώ για να είναι βιώσιμο το νέο σχήμα.

    Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Σκλαβενίτη, τα σούπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα, ενώ αργότερα αναμένεται να ενσωματωθούν κάτω από την «ομπρέλα» του brand name του Σκλαβενίτη. Σε κάθε περίπτωση, εντός των επόμενων ημερών περιμένουμε τις ανακοινώσεις για την επίτευξη συμφωνίας, και μαζί με αυτές αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και τα τελευταία «σύννεφα» γύρω από τις λεπτομέρειες της διάσωσης του Μαρινόπουλου.

     

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/pos-mantzounis-karamouzis-fragkiadakis-sallas-dielisan-tous-analites-tis-bofa-merrill-lynch/61240



    ΣΧΟΛΙΑ