• Οικονομία

    Συντάξεις: Επιβεβαιώνει το υπουργείο τα περί συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος έκδοσης της σύνταξής τους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Υπουργείο Εργασίας: Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ, από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου

    Υπουργείο Εργασίας: Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ, από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου


    Σε πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του mononews.gr, περί διεξαγωγής συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αντικείμενο τον καθορισμό της αμοιβής ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, προχώρησαν πριν από λίγο κύκλοι του υπουργείου.

    «Είναι τουλάχιστον πρόωρα τα δημοσιεύματα για τον τρόπο πληρωμής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι ούτως ή άλλως θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη διαδικασία, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δουν επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεών τους. Αλλά εκτός αυτού, η Πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης.  Οι επιμέρους παράμετροι είναι  νωρίς ακόμα για να οριστικοποιηθούν», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.

    Ως εκ τούτου, είναι προφανές από τη δήλωση ότι το κόστος θα επωμισθούν και οι ασφαλισμένοι, καθώς όπως αναφέρουν κύκλοι «η Πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης» κι όχι στην εξ ολοκλήρου καταβολή της.

    Νωρίτερα, το mononews.gr έγραφε:

    Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ασφαλισμένοι που θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στο μέλλον με διαδικασία που θα ορίσει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλιση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, κατά τη διάρκεια συσκέψεων στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ, του δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αλλά και του Οικονομικού Επιμελητηρίου καταγράφηκε ο τρόπος διαχείρισης δυο διαφορετικών κατηγοριών αιτήσεων συνταξιοδότησης και η ορθή διαχείριση τους:

    – Η πρώτη αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στον e-ΕΦΚΑ ακόμη και πάνω από πέντε χρόνια. Για όσες από αυτές τις αιτήσεις τις διαχειριστούν λογιστές και δικηγόροι θα καταβληθεί το σύνολο των χρημάτων για την διεκπεραίωσης τους από τον e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή των ιδιωτών θα διαμορφωθεί ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, για παράδειγμα ψηλότερη αμοιβή σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

    Όπως επισημαίνουν στο mononews.gr, «το μεγάλο πρόβλημα για το οποίο δεν έχει βρεθεί λύση μέχρι τώρα είναι πως οι ιδιώτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα των ασφαλισμένων». Αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες φάκελοι με χειρόγραφα στοιχεία στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρονικό αρχείο.

    – Η δεύτερη αφορά τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Γι’ αυτές οι ασφαλισμένοι θα έχουν την επιλογή να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους ιδιώτες δικηγόρους ή λογιστές της λίστας του υπουργείου Εργασίας, όμως το κόστος για την διεκπεραίωση του φακέλου τους θα επιμεριστεί στον ασφαλισμένο και στον e-ΕΦΚΑ ανάλογα με την πολυπλοκότητα του φακέλου. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, η τιμολόγηση θα γίνεται από τον ιδιώτη και ένα μέρος θα καλύπτει ο e-ΕΦΚΑ, ενώ θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του ασφαλισμένου να επιλέξει πως θα διεκπεραιωθεί ο φάκελος του. Για παράδειγμα αν μία αίτηση συνταξιοδότησης σε δύο ταμεία ανέρχεται η πληρωμή του ιδιώτη στα 250 ευρώ θα πληρώνει τα 150 ευρώ ο e-ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο ποσό ύψους 100 ευρώ ο ασφαλισμένος.

    «Η δυνατότητα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης από τον ασφαλισμένο σε απλές περιπτώσεις θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Ωστόσο, ήδη οι πολίτες απευθύνονται σε ιδιώτες για την υποβολή του φακέλου τους. Αυτό θα μπορεί να γίνει πλέον πιστοποιημένα και με σωστό τρόπο», αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Εργασίας.

    Στόχος πάντως του e-ΕΦΚΑ είναι να εκδίδει περίπου 35.000 συντάξεις τον μήνα προκειμένου να καταφέρει μέχρι το τέλος του έτους να έχει εκκαθαρίσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους.

    Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα καταθέσει νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει την εισαγωγή πιστοποιημένων ιδιωτών, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους φακέλους των ασφαλισμένων και στις βάσεις δεδομένων του e- ΕΦΚΑ, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκάστοτε συνταξιοδοτική απόφαση.

    Ο κ. Χατζηδάκης ήταν σαφής ότι δεν θα παρεκκλίνει από το σχέδιο του για την αποπληρωμή των εκκρεμών συντάξεων τόσο απέναντι στην αντιπολίτευση όσο και απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους.

    Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, επισημαίνουν ότι την τελική ευθύνη και την υπογραφή για την έκδοση σύνταξης έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αρνούνται να υπογράψουν έγγραφα ιδιωτών, οπότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ακόμη και μετά την νομοθετική παρέμβαση θα ανοίξει ο δρόμος για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.

    Εκτός κι αν, όπως ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές, στη διάταξη τεθεί συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο επιβεβαίωσης από τους δημοσίους υπαλλήλους των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που θα έχουν διεκπεραίωση οι ιδιώτες (λογιστές και δικηγόροι).

    Διαβάστε επίσης:

    «Πακέτο» 1,3 – 1,4 δισ. για τις «πληγές» του… extra «lockdown»

    Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Άμεσα η καταβολή ενισχύσεων 246 εκατ. ευρώ

    Τα καλά και κακά σενάρια για την οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ