• Top Stories

    Συνεχίζεται ο τούρκικος «τσαμπουκάς»: Απειλές Ακάρ και υπερπτήσεις F-16 πάνω από ελληνικά νησιά (upd)

    • NewsRoom
    Χουλουσί Ακάρ Τουρκία Άγκυρα

    Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, Τούρκος Υπουργός Άμυνας


    Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα με ζεύγος F-16 να πετούν πάνω από το Καστελόριζο στις 08:43 σήμερα το πρωί, μόλις το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πάνο Καμμένο με τους αρχηγούς ΓΕΣ και ΓΕΝ είχε απογειωθεί από τη Μεγίστη όπου διανυκτέρευσαν. Απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

    Τα δύο τουρκικά μαχητικά F-16 εισήλθαν το πρωί χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και στις 8:43 έκαναν υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο. Τα δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν σε ύψος 4.000 ποδών πάνω από τη νήσο Μεγίστη και ένα λεπτό αργότερα βγήκαν από το FIR Αθηνών.

    Λίγο πριν από την πτήση των δύο τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο είχε απογειωθεί από το νησί ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ. Ο Πάνος Καμμένος με τον αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή (αρχηγός ΓΕΣ) και τον αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη (αρχηγός ΓΕΝ) διανυκτέρευσαν στη Μεγίστη. Το πρωί της Πέμπτης ελικόπτερο Σινούκ παρέλαβε τον κ. Καμμένο με τους δύο αρχηγούς για να τους μεταφέρει στη Ρόδο όπου προσγειώθηκαν περίπου στις 10.

    Απάντηση Καμμένου

    «Σήμερα  όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους Τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες» έγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο Twitter αναρτώντας βίντεο με πλάνα από το Καστελόριζο μέσα από το ελικόπτερο που τον μετέφερε από τη Μεγίστη στη Ρόδο.

    Εν τω μεταξύ, προκλητική απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, έδωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανέφερε: «Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, προκειμένου να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

    «Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη ’γαλάζια πατρίδα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας» δήλωσε ο Ακάρ.

    «Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως, στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’» πρόσθεσε.

    Χθες, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποφασισμένες να μην δεχθούν ένα νέο θερμό επεισόδιο τύπου «Ίμια».

    Ο ναύαρχος Αποστολάκης εξήγησε ότι η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή είναι το πρώτο μέλημα όλων, μεταξύ των οποίων και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ωστόσο έσπευσε να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας, τις οποίες ανέφερε πως ενστερνίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή, που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση» ανέφερε.

    «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε, δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φτάσουμε έως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φτάσουν έως εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ναύαρχος Αποστολάκης: Αν οι Τούρκοι ανέβουν σε ελληνική βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: Ελλάδα και Τουρκία έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων εντός των ΑΟΖ τους



    ΣΧΟΛΙΑ