• Top Stories

    Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός: Κόντρα κορυφής με τρομοκρατία και Σκοπιανό

    • NewsRoom


    Υψηλοί τόνοι και πόλωση αναμένεται να κυριαρχήσουν μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό, η οποία θα κορυφωθεί με την ψηφοφορία στις 12 τα μεσάνυχτα. Πολλά τα θέματα που θα ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο, με κορυφαία την χθεσινή επίθεση στον ΣΚΑΪ και την κόντρα μεταξύ Αλαφούζου και κυβέρνησης, το Σκοπιανό, αλλά και η απόφαση του Στ’ τμήματος του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

    Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί και στα «ναι» που θα λάβει η κυβέρνηση, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης. Προ ημερών, ο κ. Σαρίδης είχε ρίξει τη «βόμβα» ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό για τρεις λόγους: «Υπάρχουν τρεις λόγοι που με εμποδίζουν να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό, πρώτον, μετά από χρόνια ο προϋπολογισμός γράφτηκε στην Ελλάδα από Έλληνες. Δεύτερον, όσο λίγα και αν δίνει -τα έχω χαρακτηρίσει ψίχουλα πολλές φορές- δίνει τα περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια. Τρίτον αποκαθιστά αδικίες και βάζει τέλος στην κατρακύλα» είχε πει.

    Τον περυσινό προϋπολογισμό είχε υπερψηφίσει η επίσης προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία στη συνέχεια εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα φανεί αν και φέτος θα ενταχθεί ο κ. Σαρίδης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας στη διάλυση την ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων.

    Η βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ, αλλά και η συνεχιζόμενη επί μήνες κόντρα για την συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να ρίξουν τη βαριά σκιά τους στη σημερινή συζήτηση. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πάντως, δήλωσε χθες ότι θα στηρίξει τον προϋπολογισμό.

    Το κυβερνητικό στρατόπεδο είχε χθες κλειστή σύσκεψη, παρόντος του πρωθυπουργού και των πολύ στενών του συνεργατών, για τη στρατηγική με την οποία θα κινηθούν σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει μια εφ’ όλης της ύλης ομιλία με κύριο σημείο την έξοδο από τα μνημόνια και τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Αναμένεται να μιλήσει για τη μη περικοπή των συντάξεων, θα αναφερθεί στα νούμερα που αποδεικνύουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει σε όλα και θα αναφερθεί αναλυτικά στα πρόσθετα έσοδα από φόρους και πρόσθετες κοινωνικές περικοπές, όπως στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Επίσης θα αναδείξει την αδυναμία επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς η καθαρή έξοδος στις αγορές για την οποία διαβεβαίωνε ο κ. Τσίπρας τον Αύγουστο στη φιέστα του Ζαππείου, έχει αποδειχτεί μια κυβερνητική χίμαιρα. Η χώρα αδυνατεί να δανειστεί καθώς τα επιτόκια υπερβαίνουν σταθερά το 4% και είναι πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνα άλλων χωρών που εξήλθαν από μνημόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Αλαφούζο: Ξεπέρασε τα όρια της αθλιότητας, άθλιοι προπαγανδιστές στον ΣΚΑΪ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» Σαρίδη: Υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό – Άγνωστο το μέλλον της ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων



    ΣΧΟΛΙΑ