• Top Stories

    Ψάχνουν τρόπο παρέμβασης – Αμήχανη η κυβέρνηση απέναντι στις δηλώσεις Ζαεφ

    • NewsRoom


    Αμήχανη η Αθήνα παρακολουθεί τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να συνεχίζει να αποκαλεί την χώρα του Μακεδονία, παρά την κύρωση της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές. Χτες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έδειξε «κατανόηση» λέγοντας ότι τυπικά ακόμη μπορεί να το κάνει αυτό, ενώ αργότερα και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ, είπε ότι η χώρα του νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», μέχρι να κυρώσει η ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

    «Τη στιγμή εκείνη τίθενται σε ισχύ οι συνταγματικές τροποποιήσεις και στη συνέχεια το ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ θα γίνει το συνταγματικό όνομα» δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. Εξάλλου, σε όλες τις αναρτήσεις Ζόραν Ζάεφ η χώρα αποκαλείται «Μακεδονία».

    Η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που δημιουργεί η κατάσταση αυτή και αναζητεί τρόπους να παρέμβει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται τις εξής εισηγήσεις: Η μία είναι να έχει συνάντηση με τον Ζάεφ, στο περιθώριο κάποιας εκδήλωσης, όπου θα βρεθούν και οι δύο, και να θέσει το θέμα στον ομόλογό του. Ένας πιθανός τόπος συνάντησης ίσως είναι η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στα μέσα Φεβρουαρίου, αν και ακόμη δεν έχει κλείσει η συμμετοχή Τσίπρα σε αυτή.

    Ωστόσο, η δεύτερη και πιο ισχυρή εισήγηση στον πρωθυπουργό είναι να μην υπάρξει καμία συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο ορατό μέλλον. Ο λόγος προφανής: Να «ξεχαστεί» κατά το δυνατόν ο όποιος αρνητικός συνειρμός, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του Μαξίμου άλλωστε την επομένη της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

    Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει κανένα προκαθορισμένο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας: Είπα στον Ζάεφ ότι η φιλία των λαών μας είναι σημαντικότερη από το Νόμπελ Ειρήνης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν να μην άλλαξε τίποτα: «Μακεδονία» σε απανωτές αναρτήσεις του Ζάεφ



    ΣΧΟΛΙΑ