• Top Stories

    Πώς τα καταφέρνουν οι απεργοί των μέσων μαζικής μεταφορών και πληρώνονται κανονικά;

    • NewsRoom


    Κι ενώ το “αλαλούμ” στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καλά κρατεί, η μισθοδοσία των απεργών φαίνεται να μην επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο! Τρένα, προαστιακός, μετρό και τραμ βγαίνουν εκτός λειτουργίας λόγω των επαναλαμβανόμενων απεργιών και στάσεων εργασίας των εργαζομένων, εκείνοι όμως συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά χωρίς στην ουσία να παράγουν έργο.

    Την ίδια στιγμή που το επιβατικό κοινό ταλαιπωρείται αφάνταστα από τις συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις και ενώ, οι ήδη επιβαρυμένες οικονομικά συγκοινωνιακές εταιρείες βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στα χρέη, εργαζόμενοι σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αστικές συγκοινωνίες, για ανεξήγητους λόγους, καταφέρνουν να κάθονται και ταυτόχρονα να πληρώνονται.

    τρένα

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το 95% των σιδηροδρομικών δήλωσε ρεπό (τα οποία δικαιούνται λόγω υπερωριακής απασχόλησης) ή αναρρωτική άδεια κατά τις τελευταίες κινητοποιήσεις. Ορισμένοι μάλιστα δήλωσαν ότι ήθελαν να εργαστούν αλλά λόγω κατάληψης σε εγκαταστάσεις της εταιρείας δεν τους επετράπη, (από συναδέλφους τους συνδικαλιστές) να «χτυπήσουν» κάρτα και να δηλώσουν παρόντες.

    Και οι τρεις παραπάνω κατηγορίες δεν θα υποστούν καμία απολύτως μείωση στους μισθούς τους λόγω συμμετοχής στην απεργία.

    Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι απεργούν για την υπαγωγή των φορέων στο νέο υπερταμείο. Στο μετρό, για παράδειγμα, προκηρύσσει απεργία ένα σωματείο το οποίο, αν απέχει από τα καθήκοντά του, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το μετρό. Οι εργαζόμενοι στους υπόλοιπους τομείς του μετρό δεν εργάζονται αλλά αφού δεν είναι αυτοί που έχουν προκηρύξει την απεργία πληρώνονται κανονικά.

    Ωστόσο και τα σωματεία που κάνουν την απεργία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ακολουθούν την τακτική των ρεπό και των αναρρωτικών κατά τις ημέρες των απεργιών καταφέρνοντας έτσι να μην υφίστανται καμία περικοπή στους μισθούς τους.

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/kalimera-aftes-ine-pente-idisis-pou-prepi-na-gnorizete-gia-simera/59177



    ΣΧΟΛΙΑ