• Κοινωνία

    Πόρισμα ΕΟΠΥΥ: Να ελεγχθεί για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση ο γιατρός σύζυγος της Ελένης Ράικου

    Ελένη Ράικου – Ελένη Τουλουπάκη


    Για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση ερευνάται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ο γιατρός σύζυγος της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Ελένης Ράικου.

    Η διάδοχος της κα Ράικου, Ελένη Τουλουπάκη έβαλε ξανά στο μικροσκόπιο της τον σύζυγο της προκατόχου της και βασικής καταγγέλλουσας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημητρη Παπαγγελόπουλου μετά από πόρισμα υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ -Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής).

    Η κα Τουλουπάκη διαβίβασε σήμερα το πόρισμα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να συσχετιστεί με τη δικογραφία της Novartis, η οποία αφορά ενδεχόμενες παρατυπίες γιατρών και με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες.

    Παράλληλα, θα διενεργηθεί έρευνα από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του γιατρού. Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και παθητική δωροδοκία είναι οι κακουργηματικές πράξεις για τις οποίες ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας.

    Το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβιβάστηκε στα τέλη Μαΐου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (όπου αρχικά είχε αποσταλεί από τον ΕΟΠΥΥ) και οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ συντάχθηκε στο πλαίσιο ελέγχων που γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία και γιατρούς.

    Φέρεται ο συγκεκριμένος γιατρός να εντοπίστηκε για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση από συγκεκριμένη εταιρεία, την περίοδο 2017-2018, με το ύψος της εκτιμώμενης ζημίας για το Δημόσιο να προσδιορίζεται από τους ελεγκτές, περίπου στο 1,7 εκατομμύριο ευρώ.

    Σύμφωνα πάντα με τα αναφερόμενα στο πόρισμα οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι κατά την επίμαχη διετία, ο συγκεκριμένος γιατρός συνταγογράφησε σε 1033 ασθενείς συγκεκριμένα φάρμακα αλλά φέρεται μόνο 5 εξ αυτών να έχει εξετάσει.

    Οι ελεγκτές φέρονται να καταλήγουν σε παράνομες συνταγογραφήσης καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα τους:

    -Η συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους που ο γιατρός δεν εξετάζει και συνεπώς δεν γνωρίζει αναλυτικά το ιατρικό τους ιστορικό αποτελεί σοβαρό και ενδεχομένως επικίνδυνο ιατρικό σφάλμα.

    -Η συνταγογράφηση του ιατρού κατευθύνεται σε μεγάλα ποσοστά προς συγκεκριμένες εταιρίες.

    – Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση γίνεται κατά σαφή παράβαση διατάξεων του ΕΟΠΥΥ.



    ΣΧΟΛΙΑ