• Top Stories

    Πύρρος Δήμας: Συνεχίζει την επίθεση η Αυγή παρά το εξώδικο

    Πύρρος Δήμας


    Ούτε το εξώδικο του Πύρρου Δήμα δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η «Αυγή» κατά του Έλληνα ολυμπιονίκη της άρσης βαρών – αλλά τουλάχιστον τώρα ξέρουμε γιατί το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να «χτυπήσει» ένα πρόσωπο τόσο αγαπητό στην ελληνική κοινωνία. Και φυσικά οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί.

    Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή», ο Πύρρος Δήμας περιγραφόταν λίγο-πολύ ως ένας αργόσχολος τύπος που για τέσσερα χρόνια (ανάμεσα στις διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων) καθόταν χωρίς να κάνει τίποτα, ένας αργόμισθος που δεν αγωνιζόταν για την τιμή της πατρίδας και τη δόξα του αθλητισμού, αλλά «για τα παχυλά πριμ και τα άλλα ευεργετήματα των αργομισθιών». Κι ας θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως αρσιβαρίστες όλων των εποχών, κι ας είναι ένας από τους ανθρώπους που τίμησαν τα ελληνικά χρώματα όσο λίγοι (για όσους το έχουν… ξεχάσει, ο Πύρρος Δήμας χάρισε στην Ελλάδα τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και ένα χάλκινο).

    Πολλοί απόρησαν με την ανοίκεια επίθεση της «Αυγής» σε έναν άνθρωπο που δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα, που υπήρξε πάντα σεμνός και χαμηλών τόνων και που όσοι τον έχουν γνωρίσει δεν έχουν να πουν γι’ αυτόν κακή κουβέντα. Υπάρχει άλλωστε έστω και ένας Έλληνας που να μην ένιωσε ρίγη συγκίνησης βλέποντας τον Πύρρο Δήμα να διαπρέπει στην άρση βαρών;

    Αλλά φυσικά, το πρόβλημα της «Αυγής» δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό. Είναι καθαρά πολιτικό. Και αυτό είναι φανερό στο σημερινό άρθρο που υπογράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Θανάσης Καρτερός, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται πως αιτία του «πολέμου» εναντίον του Πύρρου Δήμα αποτελεί η σύμπραξή του με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο είχε εκλεγεί και βουλευτής, διαχωρίζοντας την πορεία του στον αθλητισμό από την πορεία του μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

    Γράφει συγκεκριμένα ο Θανάσης Καρτερός: «Ένα ζήτημα είναι να κάνει κανείς όνομα με την αφοσίωση, τον ιδρώτα, τις επιτυχίες του. Άλλο ζήτημα όμως είναι να σταθεί στη συνέχεια στο ύψος του ονόματός του. Διότι η δημοσιότητα και η δόξα θέλουν τη διαχείρισή του. Άλλο η μπάρα και άλλο η αμπάρα, με δύο λόγια. Μπορεί να χάρηκαν όλοι τις μάχες της μπάρας αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι συγχωρούν τις πολιτικές της αμπάρας με τις οποίες φυλακίστηκε η ελληνική κοινωνία».

    Και κάνοντας μία αναφορά στα περί «πάρτι» αναβολικών στην άρση βαρών, συνεχίζει λέγοντας: «Το όνομά του ο ίδιος το έβγαλε στο παζάρι. Πάνω στον πάγκο του Βενιζέλου και του Σαμαρά. Ο ίδιος το πρόσφερε σε όλους τους νόμους και τα μέτρα της αμπάρας. Ο ίδιος, αιωνίως αμίλητος, μόνο σήκωνε το χέρι για να ψηφίσει όλα εκείνα που ακόμα πληρώνουν οι έγκλειστοι της αμπάρας. Αυτή είναι η αλήθεια».

    «Αφού όμως αποφάσισε να εμπλακεί σε συγκεκριμένο είδος πολιτικής, να στρατευθεί στην παρακμή του ΠΑΣΟΚ, να θέσει το όνομά του στη διάθεση των αυτουργών της αμπάρας, εύλογο είναι ότι θα γίνει και στόχος κριτικής. Ενίοτε και πολεμικής. Η αλήθεια, δυστυχώς γι’ αυτόν, αλλά και για εμάς, δεν κρύβεται πίσω από κανένα μετάλλιο και πίσω από κανένα εξώδικο», υποστηρίζει εξάλλου.

    Πρόκειται ουσιαστικά για μία «ομολογία» της εφημερίδας, που εξηγεί ποια είναι τα κίνητρα πίσω από αυτήν την ανοίκεια επίθεση σε βάρος του Πύρρου Δήμα.

    Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο τι αναφέρει στο εξώδικο που έστειλε πριν δύο μέρες ο Πύρρος Δήμας στην «Αυγή», με αφορμή το πρώτο άρθρο εναντίον του:

    «Πρώτον, ότι η ρητορική ερώτηση: “Άλλωστε τι είδους άθλημα είναι αυτό που ένας πρωταθλητής αγωνίζεται μία ή δύο φορές σε τέσσερα χρόνια από Ολυμπιάδα σε Ολυμπιάδα, όπως ο Πύρρος Δήμας;”, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς είναι εξαιρετικά εύκολο να διαπιστώσει κανείς τις συμμετοχές μου από το 1992 έως το 2004 σε πληθώρα αθλητικών αγωνιστικών διοργανώσεων άρσης βαρών, όπως στους μεσογειακούς αγώνες καθώς και στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Στοιχειώδης αριθμητική αποδεικνύει ότι ασχολήθηκα τουλάχιστον 15 χρόνια σκληρής προπόνησης και στερήσεων με τον πρωταθλητισμό προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατόν.

    Η εν λόγω φράση ξεπερνά τα όρια εκφοράς μίας κρίσης ή γνώμης, παραποιεί γεγονότα εύκολα διαπιστώσιμα και είναι εξόχως μειωτική και προσβλητική της προσωπικότητάς μου ως αθλητή και ειδικότερα Ολυμπιονίκη. Η εν λόγω κρίση αποσκοπεί στην απρόκλητη υποτίμηση και προσβολή μου, καθώς με στοχοποιεί, αναφέροντάς με ονομαστικά, και συμπεριλαμβάνοντάς με σε μία ομάδα «ανύπαρκτων» πρωταθλητών που δεν συμμετείχε σε αθλητικές διοργανώσεις, αλλά μόνο κατόρθωνε, άγνωστο πώς και πάντως όχι με νόμιμους και διαφανείς τρόπους να αποσπά ολυμπιακά μετάλλια.

    Δεύτερον, ότι η φράση “Διότι έτσι δεν αγωνίζεσαι για την τιμή της πατρίδος και τη δόξα του αθλητισμού, αλλά για την τιμή της παρτίδος σου, από τα παχυλά πριμ και τα άλλα ευεργετήματα των αργομισθιών”, συμπληρώνει και επαυξάνει την εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση που διενεργείται σκοπίμως, κατά τρόπο που να προκαλείται τεράστια βλάβη στην τιμή και την υπόληψή μου, καθώς παρουσιάζομαι εν τέλει ως ένας αργόσχολος, ύποπτος για ντοπάρισμα, τεμπέλης αθλητής που λάθρα κατέκτησα ολυμπιακά μετάλλια σε 4 συνεχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες, αποσκοπώντας στα οφέλη που θα αποκόμιζα εγώ προσωπικά από αυτά. Προφανώς διέλαθε της προσοχής του συγκεκριμένου συντάκτη το γεγονός ότι εγώ απεμπόλησα την «αργομισθία» μου στον Ελληνικό Στρατό προκειμένου να υπηρετήσω την χώρα μου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας. Και προφανώς δεν γνωρίζει το έργο που απολύτως αφιλοκερδώς προσφέρω, παρουσιάζοντας σε όλα τα σχολεία της χώρας τις αξίες του αθλητισμού, του ολυμπισμού και του ευ αγωνίζεσθαι».

    Και βέβαια, όλα αυτά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από την… κοφτερή ματιά των social media, όπου οι χρήστες στηλιτεύουν τη στάση της εφημερίδας:



    ΣΧΟΛΙΑ