• Top Stories

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε


    Καλημέρα σας. Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, η κατάθεση των αιτήσεων για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και τα επακόλουθα του Brexit στις αγορές απασχολούν την επικαιρότητα. Αυτές είναι οι πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε:

    -Δέσμη επενδυτικών προτάσεων που αφορούν τον τουρισμό, τον τραπεζικό τομέα και την καινοτομία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κινέζο ομόλογο του. Δημιουργείται μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα.

    -Με την υποβολή έντεκα φακέλων ολοκληρώθηκε σήμερα στις 3 το μεσημέρι η πρώτη φάση της διαδικασίας του διαγωνισμού για την απόκτηση των τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι προεπιλεγέντες θα ανακοινωθούν στις 14 Ιουλίου, ενώ ο οριστικός κατάλογος εκείνων που θα συμμετάσχουν στη δημοπρασία θα ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου. Η δημοπρασία και η ανακοίνωση των προσωρινών πλειοδοτών αναμένονται στο διάστημα 12-17 Αυγούστου.

    -Μηδενικά περιθώρια για κοινή εξωδικαστική διευθέτηση των δανείων σε ελβετικό φράγκο, δημιουργεί το Brexit, καθώς ορθώνει άμεσα αντανακλαστικά για την προστασία των τραπεζών στην ευρωζώνη και όχι μόνο. Οι ευρωπαϊκές αρχές διαμηνύουν ήδη στις κυβερνήσεις των χωρών που είτε είναι μέλη της ευρωζώνης είτε επιθυμούν να γίνουν, να μην νομοθετήσουν οτιδήποτε για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, το οποίο θα μπορούσε να φέρει σε δυσμενή θέση το τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν γίνει αποδέκτες σχετικής επιστολής, καθώς βρίσκονται σε πρόγραμμα που απαγορεύει οποιαδήποτε μονομερή κίνηση η οποία ενέχει κίνδυνο για τη σταθερότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος.

    -«Δεν θα δεχθούμε καμία συζήτηση για μίνι jobs», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή. Συζητάμε μόνο τρία θέματα, εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έθεσε η κυβέρνηση, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο  που έχει τεθεί από την άλλη πλευρά.  Ο υπουργός Εργασίας ανέλυσε και την τακτική της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση.

    Eurasia Group, η μεγαλύτερη συμβουλευτική εταιρεία όσον αφορά στην ανάλυση και μελέτη κινδύνων που προκύπτουν από γεωπολιτικούς παράγοντες, έδωσε στη δημοσιότητα ένα χάρτη που παρουσιάζει το μέγεθος των πιθανοτήτων για κάθε ένα από τα κράτη μέλη να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε το Brexit. H Ελλάδα δεν απέχει πάρα πολύ από ένα ενδεχόμενο σενάριο δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/christos-kalogritsas-ftiachni-to-kanali-tou-siriza/58441

     



    ΣΧΟΛΙΑ