• Top Stories

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε

    vroxi-lefta-tzoker


    Καλημέρα σας. Σειρά συναντήσεων με ξένους αξιωματούχους πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μετά την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Ελλάδα, Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Ιουλίου θα βρεθεί στη χώρα μας και Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου. Και όλα αυτά με φόντο τις εξελίξεις στην Τουρκία, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος και της σκληρής απάντησης του Ερντογάν στους στρατιωτικούς. Αυτές είναι οι πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε:

    -Οι θεσμοί ενέκριναν χθες το πακέτο ελάφρυνσης των Capital Controls και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έστειλε στην ΕΚΤ το τελικό κείμενο του αιτήματος. Μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:  Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό και δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

    -«Μαζί θα αποφασίσουμε για μια αναδιάταξη της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο τέλος του έτους» ανέφερε στη Βουλή, απαντώντας κατά τη δευτερολογία του, σε τοποθετήσεις βουλευτών, ο Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.  Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε πως «υπήρξαν σφάλματα και από τους εταίρους και από την Ελλάδα, υπήρξαν δυσκολίες, αλλά μπορέσαμε να αυτοσχεδιάσουμε, να αναπτύξουμε εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας».

    -Tην αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά – το φθινόπωρο – θα καταλήξει υπέρ των ελληνικών θέσεων για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο υπουργός εργασίας τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνηση να επαναφέρει τα εργασιακά δικαιώματα σε ό,τι βαθμό μπορεί και ατομικά και συλλογικά που λεηλατήθηκαν την εποχή των μνημονίων.

    -Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε το Brexit, οι αγορές φαίνεται να έχουν ανακάμψει πιάνοντας και πάλι νέα υψηλά επίπεδα. Αυτή η ανοδική τάση παρατηρείται σε ευρεία βάση και θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τον Sheba Jafari, τεχνικό αναλυτή της Goldman Sachs.

    -Το θρίλερ της Μαρινόπουλος φαίνεται ότι προσελκύει διάφορους ευφάνταστους σεναριογράφους, οι οποίοι διαρρέουν εξωπραγματικά «στόρι» στην αγορά -και κάποιοι, ως φαίνεται, τα πιστεύουν και τα γράφουν! Να σημειώσουμε λοιπόν ότι η Μαρινόπουλος βρίσκεται υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας, με βάση το άρθρο 99. Θυμίζουμε δε ότι όσο διαρκεί αυτό, υπάρχει πλήρης απαγόρευση στη μεταβολή περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, ακόμη και σε επίπεδο εξοπλισμού των καταστημάτων.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/nea-chalarosi-ton-capital-controls-apo-tous-thesmous/62157

     



    ΣΧΟΛΙΑ