• Top Stories

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε


    Καλημέρα σας. Πρόταση τεσσάρων σημείων για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδας προς τους Θεσμούς σύμφωνα με το Γιάννη Στουρνάρα, την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ecofin όπου θα συζητηθούν τα υπερβολικά ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Αυτές είναι οι πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε:

    -Τις ολέθριες συνέπειες των ενεργειών της κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 επισήμανε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οδήγησαν στο 3ο Μνημόνιο, «που δεν το ήθελε κανείς», και σε κόστος για τους Έλληνες φορολογουμένους, που με «ήπιες προσεγγίσεις» φθάνουν τα 86 δισ. ευρώ. Στην πράξη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι η πολιτική της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξανέμισε τις δημοσιονομικές θυσίες των Ελλήνων και οδήγησε τη χώρα τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω. 

    -Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί με το τρίτο πρόγραμμα, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στην ετήσια πιστωτική ανάλυσή του για την Ελλάδα η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, ενώ κάνει λόγο για σταθερή προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου Caa3. O οίκος πάντως σημειώνει ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής οι οποίοι συνδέονται με τους όρους του προγράμματος είναι ακόμα υψηλοί, «υπογραμμίζοντας τις οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις της χώρας».

    -Μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς προβλέπουν ως το τέλος του 2019 οι στόχοι που κατέθεσαν οι τράπεζες στην ΤτΕ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ενδιάμεση νομισματική έκθεση ο διοικητής της ΤτΕ  Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι οι τράπεζες υπέβαλαν, κατόπιν σχετικής οδηγίας, στις 24 Ιουνίου αναλυτικούς στόχους κατά κατηγορία μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    -Tο πρώτο του ρεκόρ σε διάστημα άνω του ενός έτους πέτυχε ο αμερικανικός δείκτης S&P 500, αντικατοπτρίζοντας την άποψη των επενδυτών πως η αμερικανική οικονομία παραμένει νησίδα σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο. Τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδωσαν ώθηση στο S&P 500, ο οποίος έχει ενισχυθεί περισσότερο από 16% από το χαμηλό έτους του Φεβρουαρίου.

    -Mετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων κερδών τους, οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 πραγματοποιούν conference calls, όπου ενημερώνουν τους επενδυτές σχετικά με την πορεία της επιχείρησης και απαντούν σε ερωτήσεις αναλυτών προκειμένου να σχηματίσουν οι τελευταίοι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το μέλλον της επιχείρησης. Επί του παρόντος, φαίνεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στο μυαλό των στελεχών είναι η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/fotis-mpompolas-agonia-sta-ipsi-meta-tin-pliri/60186



    ΣΧΟΛΙΑ