• ΥΓΕΙΑ

    Παγκόσμια αγωνία στη “σκιά” ενός τρίτου κύματος της πανδημίας

    • NewsRoom


    Αριθμοί σοκ αποτυπώνουν τον κίνδυνο που διατρέχει η ανθρωπότητα, από τον “αόρατο εχθρό¨, την πανδημία covid-19.

    Tουλάχιστον 1.381.915 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως, από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου. τα κρούσματα ξεπερνούν τα 58 εκατ. από την αρχή της πανδημίας.

    Σε αυτή τη συγκυρία, η εκτίμηση ειδικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκιάζει τις ελπίδες για διέξοδο καθώς η ανθρωπότητα δεν αποκλείεται να έρθει αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας.

    Ο Ντέιβιντ Νάμπαρο, πρώην υποψήφιος για την προεδρία του ΠΟΥ εκτίμησε ότι εάν επαναληφθεί η αποτυχία, τότε θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021.

    «Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα» της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες

    «Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», πρόσθεσε.

    Ο Νάμπαρο επισήμανε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι –με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ– την ώρα που άλλα κράτη στις Άλπεις όπως η Αυστρία έκλεισαν τα χιονοδρομικά κέντρα και σημείωσε ότι η Ελβετία μπορεί να φτάσει σε “ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων”.

    «Όταν τα ποσοστά των λοιμώξεων πέσουν, και θα πέσουν, τότε μπορούμε να είμαστε όσο ελεύθεροι θέλουμε», σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται η Solothurner Zeitung. “Αλλά τώρα; Πρέπει να είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποιες συνθήκες;», συνέχισε.

    Ο Νάμπαρο έδωσε τα εύσημά του στην αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού είναι τώρα σχετικά χαμηλός: «Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες».

    Πρόσθεσε ακόμη πως η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

    «Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί», υπογράμμισε και κατέληξε: «Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής».

    Διαβάστε ακόμη:

    Ξεπερνούν τα 58 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως

    Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Τα Χριστούγεννα φέτος δεν θα είναι φυσιολογικά, όμως οι οικογένειες ίσως μπορέσουν να τα περάσουν μαζί

    FDA: Ενέκρινε το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron που έλαβε ο Τραμπ



    ΣΧΟΛΙΑ