• Top Stories

    Πριν διαβάσεις οτιδήποτε για τον Charlie Sheen διάβασε αυτό το κείμενο


    Ο Charlie Sheen προσβλήθηκε από έναν ιό. Αυτός ο συγκεκριμένος ιός , ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας ή HIV, ζει μέσα στο σώμα 35 εκατομμυρίων ανθρώπων περίπου σε όλο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1.200.000 άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV και οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει να αποτρέψουν άλλες 50.000 περίπου μολύνσεις κάθε χρόνο.

    Όπως ο Sheen αποκαλύπτει στο status του , τα πρωτοσέλιδα θα κατακλύσουν το Facebook και το Twitter και πολλοί από αυτούς θα στιγματιστούν. Το στίγμα HIV είναι κάτι που ήδη ξέρουμε. Αλλά, όπως ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους τίτλους και τις ιστορίες για τον Sheen, είναι σημαντικό να φέρουμε τη γνώση σ’ αυτούς, που θα μας βοηθήσουν να σταματήσουμε τους μύθους και να πάμε στα γεγονότα.

    1. Το HIV και το AIDS δεν είναι το ίδιο πράγμα. 

    Το HIV είναι ένας ιός και το AIDS είναι μια διάγνωση που λαμβάνουν οι άνθρωποι που έχουν πολύ χαμηλές μετρήσεις των κυττάρων “Τ”. Μέχρι ο Sheen να αποκαλύψει τα “Τ” κυτταρά του – το οποίο δεν έχει καμμία υποχρέωση να κάνει – δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη AIDS σε σχέση με την ιστορία του.

    Οι άνθρωποι πολύ σπάνια λένε ψέματα για τον ιό του HIV. Το αρνητικό στίγμα HIV  κρατά πολλούς ανθρώπους μακριά από περαιτέρω εξετάσεις, από το να γνωρίζουν την κατάστασή τους και να την αποκαλύπτουν.

    2. Ο ιός HIV δεν είναι αποτέλεσμα ασυδοσίας.

    Τα σωματικά υγρά – το σπέρμα, η προ-εκσπερμάτωση, οι κολπικές εκκρίσεις, το μητρικό γάλα και το αίμα – φέρουν τον ιό HIV, ναι. Και μέσω αυτής της επαφής με αυτά τα σωματικά υγρά, ο HIV μεταδίδεται και αποκτιέται. Εάν τα σωματικά υγρά δεν περιέχουν HIV, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μετάδοση του ιού HIV. Πολλοί άνθρωποι που κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό, χωρίς να σκέφτονται το ρίσκο του ιού HIV. Στην πραγματικότητα, οι γονείς μας που έκαναν σεξ χωρίς προφυλακτικό μας έφεραν στη ζωή.

    3. Όταν κοιμόμαστε με ανθρώπους που έχουν τον ιό HIV δεν θέτει αυτόματα σε κίνδυνο και τη δική μας ζωή για τον ιό HIV.

    Ο ιός HIV ζει σε σωματικά υγρά. Οι άνθρωποι με τον ιό HIV που βρίσκονται σε επιτυχημένη θεραπεία έχουν δραστική μείωση στο ποσοστό του ιού HIV στα σωματικά υγρά τους. Αυτό ονομάζεται μη ανιχνεύσιμος ιός.

    Όταν ένα άτομο έχει μη ανιχνεύσιμο ιό, το ποσοστό μετάδοσης του ιού HIV μειώνεται δραστικά. Σε μια μελέτη, χιλιάδες ετερόφυλλα ζευγάρια που είχαν κάνει κάποιες φορές σεξ χωρίς προφυλακτικό δεν μεταδόθηκε ο ιός, επειδή ο άλλος είχε μη ανιχνεύσιμο HIV ιό.

    4. Ο HIV προσβάλλει οικογένειες .

    Ο Sheen είναι μπαμπάς. Πολλοί μπαμπάδες, στρέιτ ή γκέι, έχουν τον ιό HIV.  Κάθε οικογένεια προσβάλλεται από τον HIV με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχει μια κοινότητα ανθρώπων (recollectors) που συγκεντρώνονται για να μοιραστούν τις ιστορίες τους για το πώς έχει επηρρεάσει ο HIV τις οικογένειες τους. Διαβάζοντας μερικές από τις ιστορίες τους μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση πως αυτό δεν είναι μόνο η ιστορία ενός ανθρώπου. Πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία.



    ΣΧΟΛΙΑ