• Top Stories

    Ώρα μηδέν για Ζάεφ: Κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή της ΠΓΔΜ – Με τα μάτια στα Σκόπια η Αθήνα (upd)

    • NewsRoom

    Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση στη Βουλή της ΠΓΔΜ


    «Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η απόφαση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές, προκειμένου να οδηγήσουν τη χώρα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για τις συνταγματικές αλλαγές που φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών. Τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ παρακολουθεί με τεράστιο ενδιαφέρον και η ελληνική πλευρά, καθώς οι εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

    «Πρέπει να αποφασίσετε αν θα το κερδίσουμε ή θα το χάσουμε αυτό» είπε με νόημα ο Ζάεφ αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσοι ψηφίσουν θετικά ενδεχομένως δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις για τα επεισόδια της 27ης Απριλίου του 2017 που έλαβαν χώρα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

    Αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση. «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί, αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του» σημείωσε αφήνοντας και παράθυρο για τροποποιήσεις επί των αλλαγών που προωθούνται, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλοιώσουν το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

    Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη διαδικασία συνταγματικής αλλαγής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Ζάεφ επιχείρησε να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, λέγοντας ότι η απόρριψή της θα έθετε την χώρα σε απομόνωση και θα επανέφερε το πολιτικό τραύμα των τελευταίων 27 ετών και ιδιαίτερα αυτό της τελευταία περιόδου.

    Το στοίχημα των 80 ψήφων

    Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της ΠΓΔΜ, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.

    Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια. 

    Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

    Η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

    Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

    Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας. Πάντως, στην παρούσα φάση κανένας βουλευτής δεν εκθέτει δημοσίως την στάση που θα κρατήσει, αν και υπήρξαν καταγγελίες από εκπροσώπους μικρότερων κομμάτων που συνεργάζονται με το VMRO για προσπάθεια προσέγγισης και επηρεασμού βουλευτών τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε αναζήτηση των 8 ο Ζάεφ για να κλείσει τη συμφωνία των Πρεσπών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζάεφ: «Είχα συμφωνήσει με τον Τσίπρα στο όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Ζάεφ απειλεί με εκλογές-Η αντιπολίτευση καταψήφισε τις συνταγματικές αλλαγές



    ΣΧΟΛΙΑ