Top Stories

Όλα έτοιμα για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας – Υπεγράφη η σύμβαση

φαμελλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος


Με τη βούλα πλέον θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας του νέου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμάτων στο νομό Ηλείας, αφού υπεγράφη η σχετική σύμβαση. Στη διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Ν. Μαντζούφας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ και δημάρχου Ήλιδας, Χ. Χριστοδουλόπουλος, κάποιοι βουλευτές, καθώς και το σύνολο των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Ο προϋπολογισμός και η πρόβλεψη για το έργο

Ο προϋπολογισμός για το έργο ανέρχεται συνολικά στα 32 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή θα προκύψει από τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), με το δημόσιο να συμμετέχει με 17 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρέωση του ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει το άλλο μέρος του έργου θα είναι η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας για 25 έτη, με καταβολή 15 εκατ. ευρώ.

Το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τόνων ανά έτος και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει μηχανική ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ’ αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, ο οποίος ήδη λειτουργεί με παράλληλη λειτουργία μεταβατικής μονάδας επεξεργασίας.

Οι δηλώσεις του κ. Φάμελλου σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης, ο κ. Φάμελλος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το υπουργείο υλοποιεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για σύγχρονα έργα απορριμμάτων, με βάση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, μειώνοντας το κόστος για τον πολίτη και κλείνοντας το κεφάλαιο χωματερές.

«Όταν αναλάβαμε, ο νομός Ηλείας ήταν για πολλούς μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κινδύνων για την δημόσια υγεία ενώ μετρούσε σχεδόν δύο δεκαετίες εντάσεων, συγκρούσεων και αδιεξόδων» είπε, υπενθυμίζοντας τόσο την υγειονομική κρίση που απείλησε την περιοχή εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων όσο και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τον λόγο αυτόν στη χώρα.

«Δώσαμε διέξοδο με την Μονάδα Προσωρινής Διαχείρισης και τον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς. Έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν όλοι οι ΧΑΔΑ της Ηλείας, ενώ τώρα γίνεται το μεγάλο βήμα προς την κυκλική οικονομία. Η μονάδα της Ηλείας θα είναι ένα μεγάλο σύγχρονο έργο κυκλικής οικονομίας, με κίνητρα για την ανακύκλωση, άνω των 60 μόνιμων θέσεων εργασίας και άνω των 100 κατά τη διάρκεια κατασκευής, με σεβασμό στο περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας.

Επίσης, διαπραγματευτήκαμε ξανά το έργο και πετύχαμε μια συμφωνία προς όφελος των πολιτών της Ηλείας και της ανακύκλωσης με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. Η συμφωνία αυτή, ήδη με τη μείωση της εγγυημένης ποσότητας από 60.000 τον σε 45.000 τόνους ετησίως, έχει εξοικονομήσει 30 εκατ. ευρώ, για τα επόμενα 25 χρόνια, από το κόστος λειτουργίας προς όφελος των δημοτών» είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός και προέτρεψε τους δήμους «να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας για την ανακύκλωση και να εφαρμόσουν την διαλογή στην πηγή, που έχει εξασφαλισμένο θεσμικό πλαίσιο και πλήρη χρηματοδότηση υποδομών».

Η κοινοπραξία από την πλευρά της, όπως ανέφερε, θα πρέπει να φροντίσει να ολοκληρωθεί γρήγορα ένα περιβαλλοντικά αποτελεσματικό και σύγχρονο εργοστάσιο. Επίσης, υπογράμμισε ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης θα υποστηριχθεί εκ μέρους της πολιτείας, με τη χρηματοδότηση χωριστής μονάδας ανακύκλωσης, ενώ ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας έχει αναλάβει την υποχρέωση της ωρίμανσης των μελετών, της αδειοδότησης και της υποβολής της αίτησης για να μπορέσει να συμπεριληφθεί το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ηλέκτωρ: Βράβευση για τη διαχείριση απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επεισόδια στον ΧΥΤΑ Γραμματικού – Κάτοικοι επιτέθηκαν σε απορριμματοφόρα και αστυνομικούς

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε χρόνο-ρεκόρ η μονάδα διαχείρισης απορριμάτων στην ΉπειροΣΧΟΛΙΑ