• Business

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε χρόνο-ρεκόρ η μονάδα διαχείρισης απορριμάτων στην Ήπειρο

    • NewsRoom
    Στέργιος Πιτσιόρλας

    Στέργιος Πιτσιόρλας, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης


    Οριστικό τέλος έβαλε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας σε μια επιχειρηματική υπόθεση που είχε βαλτώσει. Πρόκειται για τη διαχείριση απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Το έργο αυτό  θα προστεθεί στα συνολικά 12 έργα ΣΔΙΤ, ύψους 640 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο εργοτάξιο κατασκευής της αντίστοιχης μονάδας επεξεργασίας της περιφέρειας Ηπείρου, που κατασκευάζει και θα διαχειριστεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (όπως και τις τρεις μονάδες της Πελοποννήσου), ο κ. Πιτσιόρλας είπε πως εντός των ημερών θα εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή και το ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Ρόδου. Δρομολογούνται, επίσης, και σειρά άλλων έργων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας.

    Τόσο ο υφυπουργός Οικονομίας, όσο και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης υποστήριξαν την Πέμπτη πως η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου κατασκευάζεται με ταχείς ρυθμούς. Με βάση τη συμφωνία, πρέπει να λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2019, ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.

    Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα, «συνολικά υλοποιούνται 12 έργα ΣΔΙΤ ύψους 640 εκατομμυρίων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για έργα που υλοποιούνται με εντυπωσιακή ταχύτητα κατασκευής, εντυπωσιακή ποιότητα και συνολικά τελικά αποτελέσματα. Το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ απορριμμμάτων στην Ηπειρο, το οποίο είναι το τρίτο έργο ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων, θα σπάσει κάθε ρεκόρ ταχύτητας κατασκευής.

    Ουσιαστικά σε 14 μήνες θα έχει κατασκευαστεί ένα έργο 52 εκατομμυρίων και σε 18 μήνες θα έχει τελειώσει και η δοκιμαστική λειτουργία, χρόνοι που δεν συναντιούνται ούτε στις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Ηπείρου και την ανάδοχο εταιρεία που αποδεικνύουν ότι η έννοια σύμπραξης έχει ουσιαστικό περιεχόμενο».

    Τη συμφωνία όλων των πλευρών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία συνέβαλε στην ταχεία προώθηση του έργου, επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Τατιάνα Καλογιάννη. Ηδη η περιφέρεια προωθεί νέα έργα ΣΔΙΤ, πάλι σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Πριν την υπογραφή της σύμβασης χρειάστηκαν πέντε χρόνια προετοιμασίας, είπε η κα Καλογιάννη, η οποία τόνισε τη στενότατη συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ.

    Στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστηρίζουν πως «πρόκειται για ένα έργο πρότυπο, τελευταίας τεχνολογίας, με πολλά οφέλη για το περιβάλλον και τους πολίτες. Είναι ένα υπόδειγμα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ των Δημόσιων Αρχών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Πρόκειται για την πρώτη μονάδα στην Ελλάδα, στην οποία θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέριο που προέρχεται από επεξεργασία στερεών αποβλήτων. Η μονάδα παραγωγής ενέργειας που θα λειτουργεί στην εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου είναι δυναμικότητας 1,5 MW.

    Το έργο υλοποιείται από την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία μέλος του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,00% και την Περιφέρεια Ηπείρου και αφορά τη μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση του έργου για τα επόμενα 25 χρόνια. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη και περιλαμβάνει 18μηνη κατασκευαστική περίοδο και 25ετή περίοδο λειτουργίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκατ. ευρώ.

    Το έργο θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών, με εξοικονόμηση 12.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

    Κατά τη διάρκεια κατασκευής του αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά 200 θέσεις εργασίας, 90 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία του και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχα έργα έχει δείξει ότι η περιοχή όπου εγκαθίστανται τέτοιες μονάδες αναζωογονούνται, από παράλληλες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επισκέψεις σχολείων, πανεπιστημίων και φορέων.

    Σύμφωνα με τους ετήσιους δεσμευτικούς στόχους της εταιρείας που θα διαχειρίζεται τη μονάδα, πρέπει να εκτρέπονται από την ταφή σε ΧΥΤΥ (χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων) το 65% των απορριμμάτων που εισέρχονται στη μονάδα. Ο στόχος υπολείμματος ανέρχεται σε 39% (κατά μέγιστο) του συνόλου των Συμβατικών Απόβλητων που θα εισέρχονται στη ΜΕΑ, ενώ ο στόχος ανακύκλωσης φτάνει το 35% επί της ποσότητας Ανακυκλώσιμων υλικών που θα εισέρχονται στη μονάδα.

    Εκτός από το τέλος εισόδου (gate fee) που ανέρχεται σε 39,54 ευρώ ανά τόνο, η εταιρεία διαχείρισης της μονάδας θα έχει και άλλα έσοδα από τρίτους (ανακύκλωση, πράσινη ενέργεια). Σε περίπτωση που προκύψουν επιπλέον έσοδα από τρίτους κατά τη διάρκεια της ΣΣ, επιστρέφονται κατά 50% στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη Περιβαλλοντικών Δράσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ