• Top Stories

    Ο Σκουρλέτης άνοιξε το δρόμο για τον ανασχηματισμό: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

    • NewsRoom
    Σκουρλέτης


    Μετά την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση που φιλοδοξεί να μετατρέψει την Κουμουνδούρου από απολογητή των κυβερνητικών αβελτηριών σε ατμομηχανή εκλογικής μάχης, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά την επιχείρηση «ανασχηματισμός», για τον οποίο πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το νέο κυβερνητικό σχήμα να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας.

    Οι αρχικές πληροφορίες -προ ολίγων εβδομάδων- ήθελαν τον ανασχηματισμό ευρύ και δομικό, ωστόσο ο κομματικός «πάγκος» δεν διαθέτει τέτοιες λύσεις και έτσι τελικά αναμένεται να είναι περιορισμένος. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στα ανοίγματα προς Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις -ειδικά από τους 53. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας προϊδέασε στην Κεντρική Επιτροπή μιλώντας για συμμαχίες που «απαιτούν οι συνθήκες».

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο βασικός κορμός της κυβέρνησης παραμένει ο ίδιος. Αμετακίνητοι παραμένουν ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Στη θέση του φαίνεται να παραμένει και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

    Από κει και πέρα, η αποχώρηση Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών φέρνει στο προσκήνιο δύο ονόματα για να τον διαδεχτούν: του κ. Σπίρτζη και του κ. Παππά. Και οι δύο τυγχάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, αν και ο κ. Παππάς είναι πιο πιθανόν να μετακινηθεί στο ΥΠΕΣ, εν όψει και των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές).

    Βέβαιες πρέπει να θεωρούνται οι αλλαγές στα υπουργεία Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο είναι πολύ πιθανόν να τοποθετηθεί είτε ο Δημήτρης Βίτσας, είτε η Όλγα Γεροβασίλη, αν και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα επιθυμούσε να παραμείνει στο πόστο της.

    Όσον αφορά στα ονόματα από την Κεντροαριστερά που πιθανώς θα αναλάβουν κάποια πόστα είναι αυτά της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ή της Λούκας Κατσέλη ή του Γιάννη Ραγκούση, ενώ από την Κεντροδεξιά είναι αυτό της Κατερίνας Παπακώστα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έντονες ζυμώσεις στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ανασχηματισμού-Κλειδώνουν σήμερα οι αλλαγές στο κόμμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις εσωκομματικές έριδες σκοντάφτει ο ανασχηματισμός – Ποιες λύσεις αναζητά ο Αλ. Τσίπρας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανίσχυρος ακόμη και για ανασχηματισμό ο Τσίπρας – Ποιος του δένει τα χέρια



    ΣΧΟΛΙΑ