• First Top Stories

    Στις εσωκομματικές έριδες σκοντάφτει ο ανασχηματισμός – Ποιες λύσεις αναζητά ο Αλ. Τσίπρας

    • NewsRoom

    Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου


    Πολιτικό συμβούλιο συγκαλεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και του κόμματος στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

    Το ΠΣ θα απασχολήσει και η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αφού επί της ουσίας η ομιλία Τσίπρα θα σημάνει και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

    Ο ανασχηματισμός

    Με δεδομένο πάντως ότι -σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου αναμένεται να αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να βολιδοσκοπήσει και να καταγράψει διαθέσεις σχετικά με τις αλλαγές που μελετά.

    Κομβικό σημείο στην εξίσωση του ανασχηματισμού αποτελεί το πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα γραμματέα στο κόμμα, το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει συντεταγμένα τον ΣΥΡΙΖΑ στις σκληρές εκλογικές μάχες που έρχονται.

    Ο όλος σχεδιασμός φαίνεται -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- να καθορίζεται εν πολλοίς από τα τρία πρόσωπα: τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Παππά.

    Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών βλέπει όλο και πιο πιθανή τη μετακίνησή του στη θέση του γραμματέα του κόμματος, την ώρα που ο ίδιος -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει θέσει υπόψη του πρωθυπουργού τους δικούς του όρους. Σημαντική παράμετρος που έχει θέσει ο κ. Σκουρλέτης είναι ο πιο ενεργός ρόλος του κόμματος, σημείο το οποίο βρίσκει σύμφωνα πολλά στελέχη του κόμματος.

    Τη θέση αυτή ασπάζονται και τα στελέχη της ομάδας των «53», γεγονός που οδηγεί σε πρόσκαιρη συμμαχία Τσακαλώτου – Σκουρλέτη.

    Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, υπάρχει το σενάριο μετακίνησης του Νίκου Παππά στο υπουργείο Οικονομίας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνο τον υπουργό Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αποκρούσει και την προηγούμενη φορά μια τέτοια μετακίνηση και ο γόρδιος δεσμός τότε λύθηκε με την τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη στη θέση αυτή.

    Στο πλαίσιο αυτό, και εάν μετακινηθεί ο Νίκος Παππάς, δεν αποκλείεται να γίνει διάδοχος του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αναβάθμιση του Λευτέρη Κρέτσου από τη θέση του γγ Ψηφιακής Πολιτικής.

    Αυτή τη φορά φαίνεται πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μένει εκτός κυβερνητικού σχήματος και τη θέση του στο υπουργείο Ναυτιλίας αναλαμβάνει ο νυν υφυπουργός, Νεκτάριος Σαντορινιός.

    Επίσης, αλλαγή θα υπάρξει στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, από όπου φεύγει ο Βαγγέλης Αποστόλου και Πολιτισμού, από όπου φεύγει η Λυδία Κονιόρδου. Μεγάλο ερωτηματικό μπαίνει στα χαρτοφυλάκια που θα διατηρήσουν οι ΑΝΕΛ.

    Αμετακίνητοι, πάντως, θεωρούνται οι Νίκος Κοτζιάς, Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ανδρέας Ξανθός και Έφη Αχτσιόγλου.

    Δεν αποκλείονται και οι καραμπόλες, που είναι σίγουρο ότι θα φέρουν οι πλαγιοκοπήσεις τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς το ΚΙΝΑΛ, αφού ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για αξιοποίηση στελεχών προερχόμενων από τη Δεξιά και από το Κέντρο. Σύμφωνα με πληροφορίες προηγούμενων ημερών, ο πρωθυπουργός σκεφτόταν σοβαρά την αξιοποίηση στελεχών, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Στέφανος Τζουμάκας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Λούκα Κατσέλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανασχηματισμός… από την επόμενη εβδομάδα! «Δε χαλάμε τις διακοπές του κόσμου» λέει το Μαξίμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ώς τα τέλη Αυγούστου ο ανασχηματισμός: Τελευταία ζαριά Τσίπρα να γυρίσει το παιχνίδι



    ΣΧΟΛΙΑ