• ΥΓΕΙΑ

    Νίκος Τζανάκης: Εμβολιασμός και μάσκα προστατεύουν κατά 99%

    • NewsRoom
    εμβόλια - μάσκα - εμβολιασμός


    Ο συνδυασμός μάσκας και εμβολίου προστατεύει κατά 99% κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη.

    Μιλώντας στο MEGA για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, ο καθηγητής προέβλεψε ότι τα μοντέλα δείχνουν 2.000 θανάτους μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

    Όπως τόνισε, η πρώτη δόση του εμβολίου προσφέρει προστασία μία με δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιασμού προσφέρει την αποφυγή της διασωλήνωσης και του θανάτου και η προστασία έρχεται 20 ημέρες αργότερα.

    Επομένως, αν κάποιος εμβολιαστεί τώρα θα είναι προστατευμένος μετά τις γιορτές.

    «Από την 1η Νοεμβρίου έως σήμερα έχουμε 2.824 θανάτους. Από αυτούς το 90% αφορούσε άτομα άνω των 60 ετών και ήταν ανεμβολίαστοι. Η ομάδα αυτή που προσθέτει στους θανάτους είναι αυτή η δύσκολη ομάδα. Από αυτή τη δεξαμενή θα έρθει η πληθώρα των θανάτων», δήλωσε.

    Ιδιαίτερα, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε πως η μάσκα προσφέρει προστασία κατά της διασποράς του ιού και πρότεινε να γίνονται rapid test, ακόμα και στους εμβολιασμένους.

    «Εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος και φοράει μάσκα έχει 99% προστασία για να μη μολυνθεί. Θα πρέπει να κινούμαστε με προσοχή, ακόμα και με τη μάσκα, έστω και με ένα άτομο δίπλα μας. Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω ένα τεστ, αν και είμαι τριπλά εμβολιασμένος, για να είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ασυμπτωματικός φορέας».

    Σύσταση να εμβολιαστούν τα παιδιά

    Πολλοί γονείς έχουν δισταγμούς σχετικά με το αν θα πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Εκείνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους, δήλωσε ο καθηγητής.

    «Προτρέπω τους γονείς που έχουν παιδιά υπέρβαρα, που έχουν χρόνιο πρόβλημα του αναπνευστικού, πολύ περισσότερο εάν έχουν σοβαρότερα προβλήματα υγείας, αιματολογικά, ογκολογικά, αυτοί κατά προτεραιότητα θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο».

    Ο καθηγητής αποκάλυψε πως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται 8 παιδιά με σύνδρομο post covid.

    «Αυτό το εμβόλιο είναι ένα από τα ασφαλέστερα εμβόλια. Προτρέπω τους γονείς, οι οποίοι έχουν φόβους να συζητήσουν σοβαρά και να διαχειριστούν τους φόβους τους με τον παιδίατρό τους», κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης:

    Εμβόλιο της Pfizer: Λιγότερο αποτελεσματικό για την παραλλαγή Όμικρον δείχνουν οι έρευνες

    Πού γίνονται σήμερα, Τετάρτη δωρεάν rapid test

    Καμιά εμπιστοσύνη στα γενόσημα – Αποκαλυπτική η έρευνα του ΙΚΠΙ



    ΣΧΟΛΙΑ