• Top Stories

    Θρήνος: Πέθανε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Γαβαλάς

    • NewsRoom


    Ο Αλεξανδρινός Δημήτρης Γαβαλάς, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών στην αγαπημένη του πόλη της Αιγύπτου, εκεί όπου συνδέθηκε άρρηκτα με τις μάχες των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του ιταλογερμανικού άξονα, πολεμώντας πάνω στο θρυλικό αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ».

    Ήταν ο τελευταίος επιζών μιας μεγάλης μάχης που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση των γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα.

    Το μεγάλο Αιγυπτιώτη αγωνιστή είχε τιμήσει και η Ελλάδα, καθώς τον είχαν επισκεφθεί εκπρόσωποι των κυβερνήσεων. Στις 22 Απριλίου του 2015, τον επισκέφθηκε στο σπίτι του στην Αλεξάνδρεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σφίγγοντάς το χέρι και ευχαριστώντας τον για ό,τι έχει κάνει για την Ελλάδα. Ενάμιση χρόνο νωρίτερα, το Νοέμβριο του 2013, τον συνάντησε και τον τίμησε με τα θερμά του λόγια ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος.

    Ο Δημήτριος Γαβαλάς διατηρούσε εργοστάσιο ξυλείας και ήταν πάντα ένας πετυχημένος Αιγυπτιώτης επιχειρηματίας, ενώ είχε διατελέσει και Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Είχε, δε, τιμηθεί και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’.

    Σημειώνεται ότι πριν 74 χρόνια στις 22 Σεπτεμβρίου 1943, και ενώ το «ΑΔΡΙΑΣ» βρίσκονταν κοντά στην Κάλυμνο, προσέκρουσε σε γερμανική νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. Παρά τις πολύ σοβαρές ζημιές, κατόρθωσε και έφθασε στην κοντινή τουρκική ακτή Γκιουμουσλούκ, με απώλειες 21 νεκρούς και 30 τραυματίες. Μετά από επισκευές που κράτησαν 40 μέρες, την 1η Δεκεμβρίου 1943 και ουσιαστικά κομμένο στην μέση, απέπλευσε για την Αλεξάνδρεια όπου έφτασε στις 6 Δεκεμβρίου και έγινε δεκτό με τον κόσμο να μην κρύβει τη χαρά του. Ο Δημήτρης Γαβαλάς είχε πει παλαιότερα ότι «αν και κομμένο στη μέση, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του πληρώματος έφτασε από τα τουρκικά παράλια στην Αλεξάνδρεια προκαλώντας τεράστιο ενθουσιασμό».



    ΣΧΟΛΙΑ