• Top Stories

    ΣτΕ: Συζητήθηκαν προσφυγές της Εκκλησίας κατά της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα βάλει την τελευταία «σφραγίδα» στη συνταγματικότητα της επέκτασης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Μητροπόλεις, μοναχοί, πολίτες και δικηγόροι έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο διεκδικώντας την ακύρωση του επίμαχου νόμου.

    Η συζήτηση έγινε στο Γ’ Τμήμα με τους προσφεύγοντας να υποστηρίζουν, δια των συνηγόρων τους, ότι η επέκταση του συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια προσβάλει στις συνταγματικές επιταγές για τα κρατούντα στην Ελλάδα χρηστά ήθη και στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αναφέρονται στο οικογενειακό δίκαιο.

    Η προσφυγή έγινε μετά την απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την οποία καθορίσθηκε ο τρόπος εγγραφής στα Ληξιαρχεία των συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών και καθορίστηκε η τήρηση των ληξιαρχικών βιβλίων.

    Οι δικηγόροι των Μητροπόλεων υποστήριξαν ότι παραβιάζεται το άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος και ότι η κυβέρνηση για την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, χρησιμοποίησε τη μισή διατύπωση της εν λόγω συνταγματικής διάταξης. Δηλαδή παρέλειψε το «εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη» και χρησιμοποίησε μόνο το πρώτο μέρος της πρότασης «καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας».

    Οι συνήγοροι του Δημοσίου τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας της επέκτασης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι αυτό έχει γίνει καθολικά αποδεκτό από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αναμένεται πλέον η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπουργείο,ΟΑΣΑ και Αρχή συναντιούνται για το e-εισιτήριο μέσω Διαδικτύου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Λυδία Κονιόρδου έπαυσε τη Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Κινηματογράφου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αναρχικοί εισέβαλαν σε συμβολαιογραφικό γραφείο στα Εξάρχεια



    ΣΧΟΛΙΑ