• Top Stories

    Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκε η έκδοση του Mr. Bitcoin στη Ρωσία (video)

    • NewsRoom
    Mr. Bitcoin


    Μετά την έγκριση του αμερικανικού αιτήματος για έκδοση του 38χρονου Ρώσου στις ΗΠΑ, γνωστός και ως «Mr. Bitcoin», το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό και το αίτημα των ρωσικών Αρχών που με τη σειρά τους ζητούν την έκδοσή του, κατηγορώντας τον για απάτη.

    Επιθυμία του ίδιου είναι να εκδοθεί στην πατρίδα του και για τον λόγο αυτό προσέφυγε ήδη στον Άρειο Πάγο εναντίον της απόφασής έκδοσής του στις ΗΠΑ. Τον τελευταίο λόγο για το πού τελικά θα εκδοθεί ο 38χρονος χάκερ έχει ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης.

    Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, υπερασπιστή του Alexander Vinnik:

    «Ο πελάτης μας συναίνεσε στην έκδοσή του, είπε ότι “θέλω να εκδοθώ στη Ρωσία”, αρνείται την κατηγορία που του έχουν απαγγείλει οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές, της απάτης. Και κατόπιν αυτού το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να εκδοθεί στη ρωσική ομοσπονδία ο Vinnik.»

    Ο Vinnik κατηγορείται από τους Αμερικανούς ως εγκέφαλος ενός κυκλώματος το οποίο κατάφερε να «ξεπλύνει» 4 δισ. δολάρια μέσω συναλλαγών με το κρυπτονόμισμα Bitcoin και πρόσφατα είχε αποφασιστεί από άλλο δικαστήριο η έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εφόσον αυτό συμβεί και καταδικαστεί τελεσίδικα, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και 55 ετών.

    Οι ρωσικές αρχές, από την πλευρά τους, διεκδικούν την έκδοση του Vinnik για διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες είναι λιγότερο βαριές. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι έχουν προτεραιότητα έναντι των Αμερικανών, μιας και πρόκειται για ρώσο πολίτη.

    Σημειώνεται ότι ο Vinnik είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ελλάδα. Είναι δε ένας από τους επτά Ρώσους που είτε έχουν συλληφθεί είτε καταζητούνται φέτος από τους Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο για διαδικτυακά εγκλήματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Mr Bitcoin: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ – Ρωσίας και στη μέση ο Κοντονής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ισπανία: Ένταση στην Γερουσία εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Καταλανικού Κοινοβουλίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποινική δίωξη σε βάρος του τέως δημάρχου Καλαμαριάς για αδήλωτα εισοδήματα 1,2 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ