• Top Stories

    «Πολιτική θύελλα» από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Με βιντεοσκοπούσε η Δανάη

    • NewsRoom
    Βαρουφάκης


    Στο βιβλίο του Ανίκητοι Ηττημένοι, δηλαδή την ελληνική εκδοχή του ήδη πολυσυζητημένου Adults in the room, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θέτει νέες «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό με εξομολογήσεις όπως, λόγου χάριν, ότι η σύζυγός του, Δανάη Στράτου βιντεοσκοπούσε τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις κατά την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός, ήτοι το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν και εξελίχθηκε η δραματική -και αποτυχημένη όπως παραδέχεται στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης- διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές.

    Πιο συγκεκριμένα στο Ανίκητοι Ηττημένοι και στο προκαταρκτικό κεφάλαιο «Περί πηγών και αναφορών» ο Βαρουφάκης γράφει ότι «σ’ ένα βιβλίο όπου τόσο πολλά εξαρτώνται από το ‘τι είπε ποιος σε ποιον και πότε’ κατέβαλα κάθε προσπάθεια να διασφαλίσω την ακρίβεια των αναφορών στα λεγόμενα των πρωταγωνιστών. Για τον σκοπό αυτό κατέφυγα σε διαλόγους ηχογραφημένους με το κινητό μου (από τα Eurogroup και κάποιες επίσημες συναντήσεις εκτός Ελλάδας με τους δανειστές), σε τηλεφωνικούς διαλόγους μου τους οποίους βιντεοσκοπούσε η Δανάη Στράτου τις μεταμεσονύκτιες ώρες στο σπίτι μας και σε χειρόγραφες σημειώσεις που κρατούσα τον καιρό εκείνο μετά από συνομιλίες, συσκέψεις κτλ».

    Στο αντίστοιχο χωρίο από το πρωτότυπο κείμενο του αγγλόφωνου βιβλίου δεν γινόταν καμία αναφορά σε βιντεοσκοπημένες συνδιαλέξεις. Πρόκειται λοιπόν για ένα νέο και εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο το ότι η κα Στράτου κατέγραφε τον Βαρουφάκη ενόσω εκείνος συνομιλούσε τηλεφωνικώς με τρίτους, προφανώς με πρόσωπα που εμπλέκονταν υπό διάφορες ιδιότητες στην κρίσιμη διαπραγμάτευση. Δια του λόγου το αληθές, το αντίστοιχο απόσπασμα του Adults in the room αναφέρει επί λέξει: «A Note on Quoted Speech – In a book of this nature, in which so much depends on who said what to whom, I have made every effort to ensure the accuracy of quoted speech. To this end, I have been able to draw on audio recordings that I made on my phone, as well as on notes I made at the time, of many of the official meetings and conversations that appear in this book».

    Ο Βαρουφάκης έρχεται λοιπόν να προσθέσει άλλη μία διευκρινιστική παράγραφο σχετικά με τις πολυσυζητημένες ηχογραφήσεις του: «Επειδή έχουν γραφτεί πολλά κυήματα της φαντασίας των ελληνικών μέσων μαζικής αποβλάκωσης, τα οποία δυστυχώς έχουν καταφέρει να διαβρώσουν τον δημόσιο διάλογο ως ‘αλήθειες’, να ξεκαθαρίσω ότι οι φημισμένες μου ηχογραφήσεις αφορούν μόνον επίσημες συνομιλίες με εκπροσώπους των δανειστών εκτός Ελλάδας – ποτέ συνομιλίες με συντρόφους, συναδέλφους ή άλλους Έλληνες συνδιαμορφωτές των γεγονότων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εισβολή του Ρουβίκωνα στην εφορία Ψυχικού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πόλεμος συνδικαλιστών – Σπίρτζη: Μόνο ηλεκτρονικές κάρτες θα εκδίδει από την Πέμπτη ο ΟΑΣΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος στα δωρεάν επιστημονικά συγγράμματα στους φοιτητές λόγω των χρεών του Υπ. Παιδείας!



    ΣΧΟΛΙΑ