• Top Stories

    Ώρα μηδέν για την Καταλονία-O Ραχόι ανακοίνωσε εκλογές εντός εξαμήνου

    • NewsRoom


    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είπε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην Καταλονία εντός έξι μηνών.

    O Ραχόι είπε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας και ότι επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ισπανική επαρχία.

    «Τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι “ανησυχητικά”, το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ενεργοποίηση του άρθρου 155

    Όπως μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ ο Ραχόι έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας.

    Επειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε της διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών.

    Ο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

    Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας -τη Γερουσία- όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

    Λογικά, η Μαδρίτη αναμένεται να πάρει τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας, της Mossos d’Esquadra, της οποίας ο αρχηγός κατηγορήθηκε για ανταρσία γιατί δεν εμπόδισε το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου.

    Σε δηλώσεις του από το Οβιέδο, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος τόνισε για το ζήτημα: «H Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απαράδεκτη προσπάθεια απόσχισης ενός τμήματος της εθνικής της επικράτειας και θα την αντιμετωπίσει με τους νόμιμους δημοκρατικούς θεσμούς της, με σεβασμό στο Σύνταγμα μας, με βάση τις αξίες και τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην οποία ζούμε τα τελευταία 39χρόνια».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καταλονία, η «μεγάλη φυγή»: 1.185 εταιρείες (έως τώρα) εγκαταλείπουν τη Βαρκελώνη



    ΣΧΟΛΙΑ