• Top Stories

    Πόθεν έσχες: Στο ΦΕΚ οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις

    • NewsRoom

    Suji 100%


    Στη δημοσίευση των νέων υπουργικών αποφάσεων για την υποβολή πόθεν έσχες προχώρησε η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη τη σχετική υπουργική απόφαση.

    Η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, είχε προαναγγείλει ότι θα επανεκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων με συνδημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των δηλώσεων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΠΟΘΕΝ.

    Tα δυο ΦΕΚ έχουν ημερομηνία 19.10.2017, ωστόσο στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου εμφανίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Οκτωβρίου 2017 (σήμερα δηλαδή).

    Οι αποφάσεις είναι οι: «αριθμ. Πρωτ. 12391 τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών» και «Αριθ. 1069 Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών».

    Οι εν λόγω αποφάσεις περιέχουν εκτός των κειμένων, τις οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ., καθώς και όλους τους πίνακες συμπλήρωσης στοιχείων.

    Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός, ότι στη νέα απόφαση (1069/19.10.2017) και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 αυτής παρέμεινε η ακόλουθη περίπτωση:

    « […] ε. Παραστατικά αγοράς ή πράξεις φορολογικής αρχής ή ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα κινητά μεγάλης αξίας άνω των 30.000,00 €, όπως ειδικότερα αυτά προσδιορίζονται στο στοιχείο vi της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3213/2003 […]», ενώ το Σ.τ.Ε. σύμφωνα με την περίληψη που έχει δημοσιεύσει, κρίνει ότι η επιβαλλόμενη υποχρέωση να συμπεριληφθούν στη Δ.Π.Κ., ποσά σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος, καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος).

    Ωστόσο, καθώς λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής των Πόθεν Έσχες δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν: α. θα δοθεί παράταση β. αν όσοι έχουν ήδη υποβάλει Πόθεν Έσχες θα πρέπει να το διορθώσουν και να το υποβάλουν ξανά με τα νέα δεδομένα.

    Διαβάστε αναλυτικά τις αποφάσεις, όπως εκδόθηκαν στο ΦΕΚ:

    FEK-pothen-esxes

    FEK-pothen-esxes2

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε επανέκδοση ΚΥΑ για το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες προχωρά η κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα από ΣτΕ: Ακυρώνει την υπουργική απόφαση για το ηλεκτρονικό Πόθεν Έσχες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣτΕ: «Όχι» στο αίτημα των καναλαρχών να μην υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες 



    ΣΧΟΛΙΑ