• Top Stories

    Το ΣτΕ κρίνει ξανά τη νομιμότητα του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Την Παρασκευή κρίνεται η νομιμότητα της νέας υπουργικής απόφασης για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εξετάσει τις αιτήσεις ακύρωσης που έχουν καταθέσει 6 δικαστικές ενώσεις. Με αυτές στρέφονται κατά της από 19.10.2017 υπουργικής απόφασης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει θέμα παραβίασης του δεδικασμένου που προέκυψε από την υπ΄ αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Και αυτό γιατί στη νέα υπουργική απόφαση επαναλαμβάνονται ρυθμίσεις της προηγούμενης.

    Υποστηρίζουν επίσης ότι:

    1. Η νέα προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν προέβλεψε εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των ετών 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016) με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.
    2. Υποχρεούνται να δηλώσουν τις πηγές προέλευσης των χρημάτων που έχουν σε Τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και όταν οι λογαριασμοί αυτοί είναι κοινοί με τρίτα πρόσωπα.
    3. Η νέα υπουργική απόφαση πάσχει και από ασάφεια, καθώς υποχρεώνει τους δικαστές να δηλώνουν τους Τραπεζικούς λογαριασμούς δύο φορές (πίνακες 7 και 9) χωρίς αυτό να αιτιολογείται.

    Τον Οκτώβρη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική και ανυπόστατη την πρώτη υπουργική απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

    Έτσι, οι δικαστές ακύρωσαν στο σύνολό της την υπ΄ αριθμ. 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ενώ έκριναν πολλές διατάξεις της αντισυνταγματικές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με 10ετή κάθειρξη απειλεί το ΥΠΕΞ όποιον δημοσιεύσει έγγραφα για τη Σαουδική Αραβία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραπομπή σε δίκη για τον Σταύρο Ψυχάρη και 10 τραπεζίτες για δάνεια 44,7 εκ ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέρασε το αίτημα του Τσίπρα! Τη Δευτέρα μετατίθεται η μάχη στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου



    ΣΧΟΛΙΑ