• Top Stories

    Eurogroup: Ο Τσακαλώτος τεστάρει τις προθέσεις των δανειστών για το κοινωνικό μέρισμα 

    • NewsRoom

    Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos, third right, arrives for a round table meeting of eurozone finance ministers at the EU LEX building in Brussels on Tuesday, July 7, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras was heading Tuesday to Brussels for an emergency meeting of eurozone leaders, where he will try to use a resounding referendum victory to eke out concessions from European creditors over a bailout for the crisis-ridden country. (AP Photo/Michel Euler)


    Την ευκαιρία να τεστάρει τις προθέσεις των δανειστών σχετικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση από το υπερπλεόνασμα που θα εμφανίσει ο φετινός προϋπολογισμός θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Τόσο ο Ευκ. Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης έχουν προαναγγείλει τη διανομή μερίσματος της τάξεως του 0,6%-0,7% του ΑΕΠ ή περίπου 1,2 δις ευρώ και την αξιοποίηση ενός επιπρόσθετου ποσοστού λίγο λιγότερο από μισή μονάδα του ΑΕΠ ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

    Στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup θα βρεθεί η αρχιτεκτονική της Eυρωζώνης και η προετοιμασία της κρίσιμης συνόδου για το ευρώ που θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο, με την Ελλάδα να συζητείται απλά στο περιθώριο του συμβουλίου.

    Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup για τον διενήργησαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και για την πρόοδο της Ελλάδος στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων. Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να παράσχει και εκείνος αντίστοιχη ενημέρωση και δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις καθώς τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα επιστρέψουν για το δεύτερο γύρο ελέγχου στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου.

    Να σημειωθεί ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να επιτευχθεί στα μέσα Ιανουαρίου και όχι πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Για να γίνει αυτό θεσμοί και κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν φτάσει σε τεχνική συμφωνία που θα αποτυπωθεί στο λεγόμενο Staff Level Agreement έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Έτσι, στο πρώτο Eurogroup του 2018, που θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου, θα πιστοποιηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα εγκριθεί η χορήγηση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το πρόγραμμα συν ένα ποσό για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

    Τέλος στο σημερινό Eurogroup θα γίνει απολογισμός του SSM για τους προηγούμενους μήνες και μένει να διαπιστωθεί εάν θα γίνει ειδική αναφορά στις ελληνικές τράπεζες, στον υψηλό δείκτη των «κόκκινων» δανείων τους, στις καθυστερήσεις έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στο πώς ξημερώνει το 2018 με δεδομένο ότι τα ενισχυμένα stress tests ξεκινάνε νωρίτερα ειδικά για μας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει αναλαμβάνει η παραπληροφόρηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειρήνη Αγαπηδάκη: Ο ΠΑΣΟΚάνθρωπος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θόδωρος Ρουσόπουλος: Κατεβαίνει στην Β΄Αθηνών. Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ