• Top Stories

    «Όχι» ΣτΕ σε παραιτηθέντα στρατιωτικό που δεν βγήκε βουλευτής και ήθελε να επιστρέψει στην Πολεμική Αεροπορία

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Δεν εξελέγη ούτε βουλευτής, έχασε και τη θέση του στην Πολεμική Αεροπορία ένας αντισμήναρχος που είχε παραιτηθεί από την υπηρεσία του για να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές, αλλά μετά την αποτυχία, θέλησε να επιστρέψει στη δουλειά του.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε οριστικά «όχι» στην επιστροφή του αντισμήναρχου στις Ένοπλες Δυνάμεις και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απέρριψε την προσφυγή του.

    Το 1996 ο αντισμήναρχος παραιτήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία για να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Με Προεδρικό Διάταγμα αποστρατεύτηκε με το βαθμό του σμηνάρχου. Οταν δεν εξελέγη, υπέβαλε αίτημα για να επιστρέψει στην υπηρεσία του αλλά το ΓΕΑ απάντησε αρνητικά βάσει άρθρου του Συντάγματος, που δεν επιτρέπει ανάκληση σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.

    Ίδια αρνητική απάντηση εισέπραξε ο απόστρατος και από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και ακολούθησε η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ομοίως το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές «δεν είναι επιτρεπτή, η κατόπιν υποβολής αιτήματος στρατιωτικού, παραιτηθέντος για να συμμετάσχει σε βουλευτικές εκλογές και μη εκλεγέντος, επαναφορά στην κατάσταση την οποία τελούσε προ της αποστρατείας του».

    Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι περιορισμοί που θέτει το άρθρο 56 του Συντάγματος για τους στρατιωτικούς δικαιολογούνται «από λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενους με την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτικής ουδετερότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.



    ΣΧΟΛΙΑ