• Top Stories

    Εισαγγελέας για Γ. Διώτη: «Να αθωωθεί για τη λίστα Λαγκάρντ»

    Γιάννης Διώτης

    Γιάννης Διώτης


    Καμία ζημία δεν προκλήθηκε στο Δημόσιο από τη μη διενέργεια φορολογικών ελέγχων στους Έλληνες καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ κατά τη θητεία του Γιάννη Διώτη στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Είναι η κρίση της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η οποία πρότεινε στους δικαστές να απαλλάξουν τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ από την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία του.

    Από το εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην εισαγγελέας Γιάννης Διώτης άκουσε την πλήρως απαλλακτική εισαγγελική πρόταση. Μετά από μία πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, η εισαγγελέας κατέληξε στην κρίση ότι ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν είχε καμία πρόθεση να εμποδίσει τον έλεγχο στο περιβόητο στικάκι με τους μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας, καθώς δεν ήταν ο μόνος που γνώριζε την ύπαρξη του. Είπε χαρακτηριστικά:

    «Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση κι άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο».

    «Οι φοροέλεγχοι έγιναν»

    Κατά την εισαγγελέα, από τις παραλείψεις ή τις ενέργειες του Γιάννη Διώτη δεν υπήρξε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο. Κι αυτό γιατί «στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι και δεν προκλήθηκε παραγραφή».

    Συνεπώς, σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας, για το οποίο δικάζεται ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αλλά «ούτε αυτό της απόπειρας απιστίας».

    «Δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε πως θα επέλθει ελάττωση της δημόσιας περιουσίας – τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας-. Άλλωστε, παρέμεινε στη θέση αυτή μόνο 1,5 έτος και δεν γνωρίζουμε τι θα έκανε αν συνέχιζε τη θητεία του».

    Για την αντιγραφή του ηλεκτρονικού αρχείου σε δεύτερο στικάκι και την εν συνεχεία καταστροφή του πρωτότυπου USB, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ουσιαστικά ο κ. Διώτης ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 ηλεκτρονικά αρχεία, αφού τα αντέγραψε και τα παρέδωσε στον επόμενο υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, κίνηση με την οποία αναιρείται ο δόλος του.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του στις 24 Οκτωβρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Γαβρόγλου: Τα βιβλία θα δοθούν, δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για αναστολή της διανομής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι λέει η Σκλαβενίτης για τις μειώσεις μισθών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα καταφέραμε… γίναμε Βουλγαρία: Στα 400 ευρώ ο μισθός με κυρίαρχες τις ελαστικές μορφές εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ