• Οικονομία

    Αθώος ο Γιάννης Διώτης για τη λίστα Λαγκάρντ


    Αθωώθηκε ομόφωνα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης για τους χειρισμούς του όταν παρέλαβε την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, με τους μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας.

    Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι δεν προέκυψε η διάπραξη κακουργηματικής απιστίας σε βάρος της υπηρεσίας του από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

    Ο πρώην εισαγγελέας Γιάννης Διώτης, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, από την πρώτη στιγμή υπεραμυνόταν της επιλογής του να μην αξιοποιήσει το 2011, τα παράνομα, όπως τα χαρακτηρίζει, στοιχεία που περιλαμβάνονταν στη λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC.

    Οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας η οποία τόνισε πως δεν προέκυψε η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας στην υπηρεσία.

    Κατά την εισαγγελέα, η λίστα Λαγκαρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθώς είχε αποκτηθεί παράνομα ενώ δεν προέκυψε βλάβη του Δημοσίου.

    Η απολογία του Γ.Διώτη

    «Ρωτάτε αν έγινε έλεγχος; Και αν έγινε δε θα το έλεγα ποτέ διότι υπονομεύω τις έρευνες, προτίμησα να ακολουθήσω νόμιμη οδό, διέταξα μεγαλύτερο έλεγχο καταθέσεων που έγινε ποτέ στη χώρα, σε αυτούς περιλαμβανόταν και η λίστα Φαλτσιανί….Με αυτά κέρδισε το Δημοσίο…Το ωφέλησα δεν το εβλαψα» τόνισε ο Γιάννης Διώτης στην απολογία του.

    Ως μάρτυρας κατέθεσε ο Ευαγ. Βενιζέλος. Όπως είπε ” η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κινήθηκε για πολιτικούς λόγους, δεν υπέστη ζημία το δημόσιο από τις ενέργειες του κ.Διώτη και η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έναυσμα για έλεγχο αλλά όχι ως βάση καθώς ήταν παράνομο αποδεικτικό υλικό. “

    Στην έναρξη της δίκης του ο κ.Διώτης δήλωσε στο δικαστήριο: «Επί επτά και πλέον έτη σύρομαι ως κακουργος άδικα. Η εναντίον μου κατηγορία δεν είναι απλά αβάσιμη αλλά και παράνομη. Εγώ δεν παρέβη τον νόμο. Ετήρησα το νόμο»



    ΣΧΟΛΙΑ