• Top Stories

    Οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται για την πάταξη της κακοποίησης των ανηλίκων

    • NewsRoom

    Η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας και η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης ήταν οι πρωταγωνιστές στην εκδήλωση ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών


    Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Κακοποίησης των Παιδιών, η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας και οι μαθητές της Νεανικής Χορωδίας Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, σε μία, συμβολική επί σκηνής, συνένωση των δυνάμεων τους, έστειλαν μελωδικά το δικό τους μήνυμα ενάντια στη βία με θύματα ανήλικους.
    Με σύνθημα «Υψώνουμε όλοι μαζί τη φωνή μας ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών», η μη κυβερνητική Οργάνωση ΕΛΙΖΑ διοργάνωσε τη μουσική βραδιά για να επισφραγίσει τη συνεργασία της με την Ελληνική Αστυνομία και τον απότοκο αυτής, που είναι το πανελλαδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης αστυνομικών σε θέματα διαχείρισης περιστατικών κακοποιημένων παιδιών.
    Στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», 400 μικροί και μεγάλοι θεατές παρακολούθησαν χθες το βράδυ το μουσικό πρόγραμμα, με πρωταγωνιστές τα παιδιά της Νεανικής Χορωδίας της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, υπό τη Διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού και την μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό τη Διεύθυνση του Ανθ/μου Ιωάννη Μητσόπουλου.
    Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και της συλλογικής δράσης στον αγώνα για την προστασία των παιδιών.
     Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κ. Τσουβάλας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, η πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ Μ. Καρέλλα και εκπρόσωποι της Εισαγγελίας, βρέθηκαν μεταξύ των θεατών.
    Η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας και η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης ήταν οι πρωταγωνιστές στην εκδήλωση ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών
    Η δράση του ΕΛΙΖΑ
    Το ΕΛΙΖΑ είναι μία ελληνική εξειδικευμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ασχολείται με την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση, δίνοντας  έμφαση στην προσχολική ηλικία.
    Στις αρχές του 2016, το ΕΛΙΖΑ ξεκίνησε την 1η Πανελλαδική Εκστρατεία κατά της Κακοποίησης Ανηλίκων με το σχεδιασμό και την υλοποίηση Εθνικών Προγραμμάτων, σε συνεργασία με έγκριτους φορείς, όπως η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων YALE & IOWA, το The New York Society for the Prevention of Cruelty to Children (NYSPCC) – τον 1ο οργανισμό παγκοσμίως που ασχολήθηκε με το φαινόμενο.
    Μέσα στον τελευταίο χρόνο το ΕΛΙΖΑ επιμόρφωσε:
    • 1.220 επαγγελματίες υγείας, στην πλειονότητά τους γιατροί
    • 2.000 παιδιά
    • 600 γονείς
    • 1.100 εκπαιδευτικούς
     Η μουσική εκδήλωση με την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί την απαρχή μίας μακροπρόθεσμης συνεργασίας με το ΕΛΙΖΑ, καθώς το 2018 πρόκειται να ξεκινήσει η πανελλαδική εκπαίδευση και επιμόρφωση του Σώματος, γύρω από θέματα που αφορούν τη διαχείριση του φαινομένου της κακοποίησης των παιδιών.
    Η κακοποίηση παιδιών
    Το φαινόμενο της κακοποίησης παιδιών έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και η οικονομική κρίση, ναι μεν συμβάλλει σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο δεν είναι η αιτία του κακού. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως:
    Α) Τα παιδιά έχουν «φωνή» και εμείς οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για  να τα ακούσουμε:
    ·       Στις 9 από τις 10 περιπτώσεις κακοποίησης, ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται από τον οικογενειακό ή φιλικό κύκλο.
     
    ·       45% των θυμάτων δεν μιλά για τουλάχιστον 5 χρόνια.
     
    ·    Εκατοντάδες θύματα δεν αποκαλύπτουν ποτέ την εμπειρία τους, φοβούμενοι το      στιγματισμό και το αίσθημα απώθησης και ντροπής.
    Β) Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της κακοποίησης είναι η πρόληψη:
    ·       Η συμμετοχή ευάλωτων οικογενειών σε προγράμματα παρέμβασης έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου κακοποίησης και παραμέλησης για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και τη μεγαλύτερη συμμόρφωση στην τακτική ιατρική φροντίδα και τους εμβολιασμούς.
     
    ·       Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, ιδιαίτερα των παιδιών κάτω των 4 ετών που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας από σωματική κακοποίηση.
     
    ·       1 στα 3 εγκαύματα θα μπορούσε να είχε προληφθεί με καλύτερη εκπαίδευση των γονέων ή φροντιστών για την αποφυγή ατυχημάτων λόγω αμέλειας.
     
    «Επιβεβλημένη η συμμετοχή της Αστυνομίας»
    Για επιβεβλημένη ανάγκη συμμετοχής της Ελληνικής Αστυνομίας στην προσπάθεια του ΕΛΙΖΑ μίλησε ο αρχηγός της Κ. Τσουβάλας. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελληνική Αστυνομία δεν επικεντρώνεται μόνο στο συνήθη συμβατικό της ρόλο. Ο ρόλος της και η αποστολή της έχουν ευρύτερη κοινωνική διάσταση και η ίδια μια άλλη εικόνα, ένα άλλο, διαφορετικό πρόσωπο. Ένα πρόσωπο στραμμένο προς την κοινωνία, προς τον άνθρωπο, προς το παιδί. Ένα πρόσωπο και μια αντίληψη που επιβάλλουν την παράλληλη και ισότιμη εκδήλωση τόσο της συμβατικής επιχειρησιακής της δραστηριότητας όσο και άλλων, εξίσου, ίσως, σημαντικών πρωτοβουλιών που προάγουν το ήθος, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανθρώπινη ευαισθησία.
    Η συμμετοχή μας, λοιπόν, στη διοργάνωση της αποψινής μουσικής βραδιάς, μιας βραδιάς αφιερωμένης στον αγώνα για την προστασία των παιδιών, είναι για την Ελληνική Αστυνομία πολλαπλώς επιβεβλημένη: γιατί η φωνή της ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών οφείλει να είναι πάντοτε δυνατή. Ας εντάξουμε, λοιπόν, όλοι στη λογική, στη συνείδηση και στις προτεραιότητές μας τη μέριμνα, την προστασία και την αγάπη μας προς το παιδί, συνεπικουρώντας τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του”ΕΛΙΖΑ” και αποδεικνύοντας στην πράξη την ευαισθησία, την έγνοια μας, τη βούλησή μας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο παιδί, ως γονείς και ως άνθρωποι».
    ( Από αριστερά): Πρόεδρος ΕΛΙΖΑ, Μαρίνα Καρέλλα, Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΖΑ, Λεωνίδας Γεωργόπουλος, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, Διοικητική Διευθύντρια ΕΛΙΖΑ, Αφροδίτη Στάθη, Ταμίας ΕΛΙΖΑ, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Διευθύντρια Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, Κατερίνα Μουζάκη
    Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ, Μαρίνα Καρέλλα, δήλωσε: «Μέσα από το ΕΛΙΖΑ προσπαθούμε καθημερινά να δυναμώσουμε την αλυσίδα προστασίας των παιδιών που μας χρειάζονται σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε ο μοναδικός οργανισμός που εκπαιδεύει επαγγελματίες που φροντίζουν παιδιά, αλλά και τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Σήμερα ξεκινά η συνεργασία του ΕΛΙΖΑ με την Ελληνική Αστυνομία. Με τους ανθρώπους που στις δύσκολες και επείγουσες στιγμές βρίσκονται δίπλα σε όλους τους πολίτες και φυσικά στα παιδιά μας. Το 2018 ξεκινάμε την Πανελλαδική Επιμόρφωση του Σώματος. Είναι μια κοινή προσπάθεια και ένας στόχος. Η προστασία των κακοποιημένων παιδιών. Η εκπαίδευση δεν σταματά ποτέ. Τα παιδιά μας χρειάζονται και είμαστε σίγουροι ότι μαζί θα τα καταφέρουμε».



    ΣΧΟΛΙΑ