• Top Stories

    Αλ. Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος καθίστανται παράγοντες σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο

    • NewsRoom
    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Με την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αντιπροσωπείας ξεκίνησε νωρίτερα η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 8.45 το πρωί, όπου στην είσοδο τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν ολιγόλεπτη συζήτηση στο γραφείο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ελλάδα και Κύπρος καθίστανται παράγοντας σταθερότητας σε όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διμερή συνάντηση με τον κ.Αναστασιάδη.

    Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Αναστασιάδης καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα στην 5η τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα είναι το ίδιο παραγωγική όσο και οι προηγούμενες, λαμβανομένων υπόψη και των νέων τομέων δράσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη».

    «Ήδη χτες» πρόσθεσε «είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε σε τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται και στις τριμερείς προσπάθειες που καταβάλουμε και θα είναι αντικείμενο και των σημερινών μας διαβουλεύσεων». Ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ των άλλων, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα την Ελλάδα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο. «Είχα καιρό να έρθω και έρχομαι με μεγάλη χαρά» είπε, για να επισημάνει ότι «αυτό το διάστημα που έχουμε μια στενή συνεργασία, έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό, έχουν αναδειχτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή».

    «Με τις τριμερείς αυτές συνεργασίες, με την Αίγυπτο, μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή -αλλά και με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία- καθίστανται η Κύπρος με την Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

    Ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή στη μεγάλη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο».

    Και κατέληξη: «Εύχομαι μαζί τη βροχή, να φέρουμε και ελπίδα στον Κυπριακό λαό που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέμεινε το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου του Γ’ της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Δημήτριο Παρασκευόπουλο, για τη συνεισφορά του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ολική επαναφορά της SPAR στην Ελλάδα–Κατ’ αρχήν συμφωνία με Αστέρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέτρος Παππάς: Οι νέες στρατηγικές κινήσεις του εφοπλιστή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Aυτά είναι τα 48 ακίνητα που βγάζει σε δημοπρασία



    ΣΧΟΛΙΑ