• Top Stories

    Εθνική Τράπεζα: Συνεχίστηκε η μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για ένα ακόμη τρίμηνο

    Εθνική Τράπεζα


    Μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής Τράπεζας κατά 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και μάλιστα παρά την αυξημένη αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του έτους, τόνισε η διοίκηση της τράπεζας κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

    Η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ από το τέλος του 2015, και υπερβαίνει κατά 700 εκ.ευρώ, το στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Με το «μαξιλάρι» των 700 εκατ. ευρώ, οι φετινοί στόχοι μείωσης των NPEs μπορούν να επιτευχθούν και μόνο με διαγραφές, εκτίμησε η διοίκηση.

    Ο στόχος για το 2017 είναι τα NPEs να μειωθούν στα 18,1 δισ. ευρώ από το 18,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου ενώ για το 2019, ο στόχος μείωσης τοποθετείται στα 13,1 δισ. ευρώ.

    Σε επίπεδο Ομίλου, δημιουργήθηκαν νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ύψους 139 εκατ. ευρώ, κυρίως σε στεγαστικά δάνεια, τα περισσότερα εκ των οποίων, όμως, έχουν ήδη κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

    Η διοίκηση της Εθνικής σημείωσε ότι θα περισσότερη δουλειά στον τομέα της αναδιάρθρωσης των δανείων, ειδικά στο κομμάτι της λιανικής.

    Ο δείκτης NPES στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 45,1% και το ποσοστό κάλυψης από τις προβλέψεις ανήλθε σε 56,6%, ενώ ο δείκτης NPLs ανήλθε σε 33,9% και το ποσοστό κάλυψης από προβλέψεις στο 75,2%, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου στην Ελλάδα.

    Η υλοποίηση των κεφαλαιακών ενεργειών σε συνδυασμό με επιπλέον πρωτοβουλίες καθιστά εφικτό το στόχο για την πλήρη απεξάρτηση από τον μηχανισμό ELA στους επόμενους 12-15 μήνες, από τα 5,7 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

    Η επικείμενη ολοκλήρωση των πωλήσεων σε βουλγαρικές θυγατρικές, UBB & Interlease, καθώς και από τη S.A.B.A., αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση από το μηχανισμό ELA κατά περίπου 0,8 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα διαμορφώθηκε σε 10,2 δισ. ευρώ κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 από 12,3 δισ. το τέλος του τέταρτου τριμήνου 2016.

    Οι δαπάνες προσωπικού περιορίστηκαν κατά 6,4% σε τριμηνιαία βάση, ενσωματώνοντας το όφελος από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου (VRS) το οποίο ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2016 και αφορούσε περίπου το 10% του προσωπικού στην Ελλάδα.

    Ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) ανήλθε σε 16,0% και σε 15,8% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ακόμα ένα επιτυχημένο τρίμηνο για την Motor Oil: Αύξηση 45,5% στα καθαρά κέρδη στο Q1

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όμιλος ΥΓΕΙΑ: Αύξηση κατά 4,4% στον τζίρο το πρώτο τρίμηνο του 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο πατέρας Γκρίσιν αναλαμβάνει τα ηνία της Alpha Grissin. Τέλος ο γιος από την εταιρία. Επικαλείται επαγγελματικές… υποχρεώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ