• Top Stories

    Αλλαγές στον πτωχευτικό νόμο, για να «τρέξει» η εξυγίανση βιώσιμων επιχειρήσεων, ζητούν οι θεσμοί

    • NewsRoom
    κρίση


    Στοχεύοντας στη βελτίωση των εισπράξεων των τραπεζών για τα καταγγελμένα δάνεια οι δανειστές ζητούν από το οικονομικό επιτελείο αλλαγές στον πτωχευτικό νόμο με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας εξυγίανσης των προβληματικών επιχειρήσεων έτσι ώστε να βελτιωθεί ο χρόνος εκποίησης ενεχύρων.

    Ο πτωχευτικός κώδικας, σύμφωνα με τους θεσμούς, περιλαμβάνει πολύπλοκα σημεία τα οποία καθιστούν την πτώχευση μια εταιρείας ή ενός φυσικού προσώπου δύσκολη και χρονοβόρα. Η πολυετής διαδικασία που απαιτείται συνεπάγεται τον αποκλεισμό του επιχειρηματία από την άσκηση κάθε άλλης επιχειρηματικής δραστηριότητας, λόγω της εγγραφής του στον Τειρεσία, τη μη χορήγηση ενημερότητας κτλ. Ως αποτέλεσμα, στην πλειοψηφία τους οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία εκκαθάρισης – ρευστοποίησης ώστε να πάνε στο επόμενο επιχειρηματικό βήμα.

    Οι θεσμοί και κυρίως ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένοι από το ρυθμό μείωσης τους των «κόκκινων» δανείων. Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για εντατικοποίηση των χειρισμών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω της διετίας, εξετάζουν μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω των οποίων θα μειωθεί ο υψηλός δείκτη αθέτησης, δείχνουν μεγαλύτερη κινητικότητα στην αναδιάρθρωση δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ δρομολογούν και νέα εργαλεία για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους.

    Με βάση τα παραπάνω τα τεχνικά κλιμάκια ζητούν στοχευμένες τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, που θα επιτρέψουν, αφενός την ευκολότερη έξωση των παλαιών μετόχων, αφετέρου την ταχύτερη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές που επέφερε η τροπολογία για τον πτωχευτικό κώδικα, οι πιστωτές αφερέγγυας επιχείρησης έχουν τη δυνατότητα, εφόσον συγκεντρώνουν το 60% των απαιτήσεων και το 40% των εμπράγματων, να υποβάλουν ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας το διορισμό ειδικού εντολοδόχου, εφόσον οι μέτοχοι της εταιρείας αρνούνται καταχρηστικά να παραστούν σε γενική συνέλευση ή να υπερψηφίσουν τη συμφωνία εξυγίανσης.

    Ο ειδικός εντολοδόχος μπορεί να συγκαλέσει γενική συνέλευση και να ασκήσει το δικαίωμα παράστασης ή ψήφου έναντι των μετόχων ή των εταίρων της επιχείρησης. Όπως επισημαίνουν όμως στελέχη της αγοράς πρόκειται για μια δύσχρηστη διαδικασία, που πρέπει να αντικατασταθεί από την αυτόματη κεφαλαιοποίηση δανείων σε περιπτώσεις εταιρειών με αρνητική καθαρή θέση, αποδεδειγμένα μη συνεργάσιμους μετόχους, και δάνεια σε οριστική καθυστέρηση.

    Αντίστοιχα, απαιτείται επιτάχυνση της διαδικασίας για την εκποίηση εξασφαλίσεων, καθώς σήμερα οι τράπεζες χρειάζονται, κατά μέσο όρο, πέντε χρόνια για να ρευστοποιήσουν ενέχυρα καταγγελμένων δανείων.

    Οι δανειστές απαιτούν λοιπόν ουσιαστικές αλλαγές σε διατάξεις του κώδικα, ώστε αυτός να αναδειχθεί σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης. Τη στιγμή μάλιστα που σχεδόν το 50% των τραπεζικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, η ταχεία διαδικασία αναδιοργάνωσης των βιώσιμων επιχειρήσεων και εκκαθάρισης των μη βιώσιμων είναι κλειδί για την ανάκαμψη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιες αλλαγές «κλείδωσαν» στα «παζάρια» με τους θεσμούς-Τι θα ισχύει στις απεργίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μύλος στο Υπερταμείο με τα πρόσωπα , τις κλίκες και τις επιλογές Τσακαλώτου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  BlackRock Blog: Επαναπροσδιορίζοντας την άποψή μας σχετικά με την πίστωση



    ΣΧΟΛΙΑ