• Top Stories

    Εφάπαξ αναδρομικές εισφορές για όλους τους επαγγελματίες

    • NewsRoom
    ελεύθεροι επαγγελματίες


    Εφάπαξ αναδρομικά θα κληθούν να καταβάλουν ως ασφαλιστικές εισφορές οι επαγγελματίες που δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 έναντι του 2015.

    Το υπ. Εργασίας και ο ΕΦΚΑ φέρονται να προσανατολίζονται σε αυτό το σχέδιο το οποίο προβλέπει επίσης οι αναδρομικές εισφορές να πρέπει να πληρωθούν μαζί τις μηνιαίες τρέχουσες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

    Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που θα αναρτηθούν τα σχετικά ειδοποιητήρια (έως 15 Νοεμβρίου) οι επαγγελματίες θα πρέπει να δώσουν μάχη έτσι ώστε να καταβάλουν τις εισφορές στο σύνολό τους εντός 15νθημέρου!

    Θετική και αρνητική διαφορά

    Η θετική διαφορά που προκύπτει από τις εισφορές που κατέβαλε ένας επαγγελματίας με βάση το υψηλότερο εισόδημα του 2015 στο 10μηνο του 2017 και τις εισφορές που έπρεπε να καταβάλει με βάση το σχετικά χαμηλότερο καθαρό εισόδημα του 2015 θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να καταβληθεί ολόκληρη. Προς το παρόν πάντως δεν αποκλείεται να γίνει και σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    Αντίθετα, για όσους επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015 προβλέπεται:

    Επιστροφή αναδρομικών εφάπαξ της αρνητικής διαφοράς μεταξύ των καταβληθέντων εισφορών στο 10μηνο του 2017 (με βάση το σχετικά υψηλότερο καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015) και των καταβλητέων εισφορών (με βάση το χαμηλότερο εισόδημα του 2016).

    Η επιστροφή θα γίνει με βάση σχετική νομοθετική ρύθμιση και θα αφορά αποκλειστικά όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία. ακόμα και αν αυτές έχουν ρυθμιστεί να εξοφληθούν σε δόσεις. Δεν προβλέπεται να δοθεί σε επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις έχουν ωστόσο ρυθμίσει.

    Αν οι επιστροφές είναι μεγαλύτερες από τις οφειλές, τότε η διαφορά τους θα δοθεί στους δικαιούχους αυτοαπασχολουμένους.

    Αν είναι αρνητική, τότε θα αφαιρεθεί το αντίστοιχο ποσό της επιστροφής από το χρέος και το υπόλοιπο χρέος θα παραμείνει.

    Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι ο υπολογισμός των εισφορών, με γνώμονα τον νόμο Κατρούγκαλου, γίνεται με βάση τα εισοδήματα του περασμένου έτους που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις. Τη δεδομένη χρονική περίοδο οι μόνες διαθέσιμες δηλώσεις είναι του έτους 2015 καθώς εκείνες του 2016 ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και παρελήφθησαν από τον αρμόδιο φορέα μόλις τον Αύγουστο του 2017.



    ΣΧΟΛΙΑ