• Top Stories

    Βίκτωρ Ρέστης: Ποια η «σχέση» του εφοπλιστή με τα Paradise Papers

    Βίκτωρ Ρέστης

    Βίκτωρ Ρέστης, επικεφαλής Enterprises Shipping & Trading (EST)


    Σε δικό της λάθος αποδίδει η ναυτιλιακή εταιρεία SwissMarine την εμπλοκή του ονόματος του μετόχου της Βίκτωρα Ρέστη στην υπόθεση των Paradise Papers. Πιο συγκεκριμένα η ναυτιλιακή αποδίδει σε τυπογραφικό λάθος τη μη αναφορά του Ρέστη ως ενός εμπλεκόμενου σε έρευνα για απάτη και ξέπλυμα χρήματος κατά την αίτηση συμμετοχής στο NASDAQ OMX Commodities Clearing House στη Στοκχόλμη.

    Η Financial Review της Αυστραλίας έγραψε πως είχε εντοπίσει μία παρατυπία στις τραπεζικές αιτήσεις και τις χρηματοοικονομικές συμφωνίες που συνέταξε η SwissMarine το 2013.

    Ο Έλληνας εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της SwissMarine εκείνο το διάστημα ήταν στην φυλακή, αναμένοντας να δικαστεί  για απάτη, ξέπλυμα και υπεξαίρεση χρημάτων.

    Η έκθεση της Financial Review ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της SwissMarine ενέκρινε έντυπα τραπεζικών λογαριασμών και ότι υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο NASDAQ OMX Commodities Clearing House στη Στοκχόλμη, το οποίο όμως δεν περιείχε το όνομα του Ρέστη μεταξύ των διευθυντών.

    Για την ακρίβεια στην αναγραφόμενη ερώτηση της έντυπης φόρμας εάν κάποιοι διευθυντές της εταιρείας είναι υπό έρευνα για απάτη ή ξέπλυμα χρημάτων, η εταιρεία είχε «τικάρει» το τετραγωνίδιο με τη λέξη «OXI».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της SwissMarine, Peter Weernink, δήλωσε στο Financial Review ότι δεν ήταν απαραίτητο να απαντήσει η εταιρεία στην ερώτηση αυτή και πως η συμπλήρωση του τετραγωνίδιου «ΟΧΙ» ήταν ένα μη ηθελημένο λάθος

    Πρόσθεσε επίσης πως τον Ιούλιο του 2013 η εταιρεία είχε συζητήσει τη σύλληψη του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, με την ομάδα συμμόρφωσης του Όσλο της Nasdaq NOS.

    Η SwissMarine είχε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει το μετοχικό της κεφάλαιο για να συμπεριλάβει τις μετοχές των εργαζομένων που διακανονίζονται με μετρητά, γεγονός που μείωσε το ποσοστό του Ρέστη στο 18,15%, πράγμα που σημαίνει πως δεν ήταν ανάγκη να δηλωθεί, σημείωσε.

    Ο Weernink συμπλήρωσε πως το έντυπο υποβλήθηκε στη DNB τον Φεβρουάριο του 2014 και πως στη λίστα περιέχονταν το όνομα του Ρέστη ως διευθυντή.

    Αντίγραφα αυτών των τραπεζικών αιτήσεων έχουν περάσει στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICI). Η διαρροή προήλθε από την Appleby  η οποία είναι μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών offshore, εδρεύει στις Βερμούδες και στα αρχεία της κρύβονται υπεράκτιες διασυνδέσεις περισσότερων από 120 πολιτικών προσώπων από 47 διαφορετικές χώρες, οι ελιγμοί πολυεθνικών κολοσσών με σκοπό να αποφύγουν την πληρωμή φόρων, αλλά και οι πλούσιοι, διάσημοι και ισχυροί του πλανήτη που έχουν επιλέξει τη μυστικότητα των offshore.

    Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν επίσης ότι ο ελβετική εταιρεία Glencore είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της SwissMarine με ποσοστό 47,1%.

    Η Glencore δήλωσε πάντως ότι οι τρεις διευθυντές της, δεν ελέγχουν την εταιρεία, ενώ ο κ. Ρέστης ορίζει τρία από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Άρα για αυτόν τον λόγο έπρεπε να δηλωθεί το όνομα του όταν η εταιρία εισήχθη στο χρηματιστήριο του ΟΣΛΟ.

    Η Glencore δήλωσε στην Financial Review: «Για εμπορικούς λόγους, η επένδυση της Glencore στην SwissMarine Corporation (SMC) δεν αποκαλύφθηκε ευρέως. Η Glencore αποκάλυψε την επωφελή συμμετοχή της στην SMC, μόνο σε τράπεζες ή φορολογικές αρχές».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Α. Φράγκου: Κέρδη και βλέψεις για νέα πλοία στην Navios Containerships

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Χατζηπατέρας: Καλύτερα των αναμενονένων τα αποτελέσματα τριμήνου της Dorian LPG

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεχίζει τις παραγγελίες νέων τάνκερ ο Ευ. Πιστιόλης



    ΣΧΟΛΙΑ