• Top Stories

    Α. Φράγκου: Στην τελική ευθεία η αναχρηματοδότηση του χρέους της Navios Holdings

    Φράγκου Navios ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Group (Φωτογραφία: TradeWinds)


    Η ναυτιλιακή εταιρεία Navios Maritime Holdings, της οποίας ηγείται η Ελληνίδα εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου, μπαίνει στην τελική ευθεία για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.

    Σύμφωνα με τα όσα τονίζονται από την ίδια την εταιρεία της κας Φράγκου, το χρέος θα αναχρηματοδοτηθεί μέσω μίας ιδιωτικής έκδοσης [ανώτερων] εξασφαλισμένων χρεογράφων.

    Τα νέα χρεόγραφα θα είναι «καλυμμένα» από περιουσιακά στοιχεία από όλες τις θυγατρικές της Navios: τη Navios Maritime Partners, τη Navios Maritime Acquisition, τη Navios South American Logistics και τη Navios Maritime Containers.

    Με τον τρόπο αυτό η  Navios Holdings σκοπεύει να αναχρηματοδοτήσει τα μη εξασφαλισμένα χρεόγραφα αξίας 291 εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν χρονικό ορίζοντα λήξης το έτος 2019.

    Πέρυσι τα χρεόγραφα κατέγραφαν τεράστια βουτιά και διαπραγματεύονταν στα 0,20 δολάρια στις αγορές, εξαιτίας της σφοδρότατης κρίσης που χτύπησε την αγορά ξηρού φορτίου το 2016. Επίσης υπήρχαν έντονες ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί η εταιρεία να διαχειριστεί αποτελεσματικά το χρέος της.

    Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο ο οικονομικός αναλυτής Nicholas Gower είχε επικαλεστεί τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας καθώς και την ευνοϊκότερη εικόνα της αγοράς ξηρού φορτίου για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Navios είναι σε θέση πλέον να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

    «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, η αναχρηματοδότηση των χρεογράφων είναι ολοένα και πιο πιθανή, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη -ανοδική- αναθεώρηση του κόστους των χρεογράφων, τη βελτίωση της αγοράς του ξηρού φορτίου αλλά και της αξίας των μη επιβαρυμένων περιουσιακών στοιχείων» είχε δηλώσει ο αναλυτής της Clarksons τον περασμένο μήνα.

    Ο Gower είχε τονίσει επιπλέον πως οι θυγατρικές εταιρείες παρέχουν «μία εναλλακτική πηγή ρευστότητας την οποία δεν έχουν άλλες, αντίστοιχες εταιρείες».

    Πέρα από την ίδια την Navios και θυγατρικές της  προχωρούν στις αναδιαρθρώσεις των χρεών τους.

    Αναδιάρθρωση και για τη Navios Logistics

    Η Navios South American Logistics ανέβασε τον ισολογισμό της με δάνειο ύψους 100 εκατ. δολαρίων.

    Από το ποσό αυτό, η εταιρεία αναφέρει ότι θα καταβάλει μέρισμα 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης η μητρική εταιρεία, Maritime Holdings, θα λάβει  44,7 εκατομμύρια δολάρια από το μέρισμα, ποσό που αναλογεί στο μερίδιο της στην εταιρεία.

    Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στην εταιρεία Sinimalec της Ουρουγουάης.

    Η ετήσια απόσβεση του δανείου αυτού ανέρχεται στο 1,0%. Η διευκόλυνση αυτή εξασφαλίζεται με υποθήκες  ορισμένων πλοία που ανήκουν σε θυγατρικές της Navios και σε εκχωρήσεις ορισμένων απαιτήσεων της τράπεζας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Α. Φράγκου: Κέρδη και βλέψεις για νέα πλοία στην Navios Containerships

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Χατζηπατέρας: Καλύτερα των αναμενονένων τα αποτελέσματα τριμήνου της Dorian LPG

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βίκτωρ Ρέστης: Ποια η «σχέση» του εφοπλιστή με τα Paradise Papers



    ΣΧΟΛΙΑ