• Ναυτιλία

    Ναυτιλιακές μετοχές: Κέρδη μέχρι και 53,56% τον Αύγουστο για τις ελληνικές εισηγμένες- Οι πρωταγωνιστές

    Αγγ. Φράγκου, Π. Παππάς, Γ. Κούστας (πάνω), Σ. Παληού (μέση), Κ. Κωνσταντακόπουλος, Π. Χατζηιωάννου, Αρ. Πίττας (κάτω)


    Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού αρκετές ναυτιλιακές μετοχές ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην αγορά ξηρού φορτίου και στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων.

    Σε αρκετές περιπτώσεις τα κέρδη ξεπέρασαν το 20% φτάνοντας μέχρι και 53%, όπως συνέβη στην περίπτωση της Navios Maritime Acquisition.

    H είδηση της συγχώνευσης της με την Navios Maritime Partners αμφότερες συμφερόντων της  Αγγελικής Φράγκου, δημιουργώντας την μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία των ΗΠΑ όσον αφορά τον αριθμό πλοίων, εκτίναξε τις τιμές και των δύο τίτλων.

    Συγκεκριμένα, η μετοχή της Navios Acquisition βρέθηκε από τα 2,39 δολάρια στις 30 Ιουλίου 2021, στα 3,67 δολάρια στο τέλος Αυγούστου, καταγράφοντας άνοδο 53,56%. Αντίστοιχα η μετοχή της Navios Partners, από τα 22,26 δολάρια βρέθηκε στις 31/8 στα 29,08%, σημειώνοντας κέρδη 30,64%, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία του yahoo finance.

    Στους ίδιους ρυθμούς κινήθηκε και η τρίτη μετοχή του ομίλου της κας Φράγκου, Navios Holdings, η οποία τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού ενισχύθηκε κατά 28,85% (από τα 4,23 δολάρια, στα 5,45 δολάρια).

    H μετοχή της  Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου ανήλθε από τα 10,84 δολάρια στα 14,38 δολάρια στο τέλος Αυγούστου, σημειώνοντας μηναία άνοδο 32,66%. Ο τίτλος εξακολουθεί να κινείται ανοδικά, ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Παρασκευής η τιμή της είχε ξεπεράσει τα 15 δολάρια.

    Η ναυτιλιακή, η οποία επί σειρά ετών δραστηριοποιούνταν με επιτυχία αμιγώς στον κλάδο των containerships, έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε μπαράζ εξαγορών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, με τον στόλο της να περιλαμβάνει πλέον τουλάχιστον 37 bulkers.

    Star Bulk και Danaos

    Κέρδη 25,52% κατέγραψε το μήνα Αύγουστο η μετοχή της  Star Bulk, συμφερόντων του Πέτρου Παππά, η οποία έκλεισε στις 31 Αυγούστου στα 23,07 δολάρια. Η εταιρεία, με στόλο 128 πλοίων, θεωρείται από τις κορυφαίες εισηγμένες του κλάδου ξηρού φορτίου, με κεφαλαιοποίηση 2,4 δισ. δολαρίων, σημαντική κερδοφορία και υψηλό μέρισμα για τη φετινή χρονιά.

    Σημειώνεται ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας είναι η  Fidelity, η οποία αύξησε φέτος το ποσοστό της σε αυτήν και κατείχε στο τέλος Ιουνίου 2021, 10.223.972 μετοχές της Star Bulk, δηλαδή 10% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Βασικός μέτοχος παραμένει το private equity Oaktree Capital Management, που κατέχει 25.993,242 μετοχές, ποσοστό 25,42%.

    Η μετοχή της Danaos Corporation του δρ. Γιάννη Κούστα σημείωσε τον Αύγουστο κέρδη 24,79% και η τιμή της διαμορφώθηκε στο τέλος Αυγούστου στα 83,52 δολάρια.

    Η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 1,7 δισ. δολάρια και παρά της θεαματική πορεία του τίτλου φέτος από τα 22 δολάρια που ήταν στις αρχές του 2021, σχεδόν στα 85 δολάρια-στη συνεδρίαση της Παρασκευής- σύμφωνα με ανάλυση του kiplinger.com, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της (NAV) που εκτιμάται στα 144 δολάρια ανά μετοχή.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα από την δραστηριοποίηση του στόλου της ύψους 278,5 εκατ. δολαρίων στο εξάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 24,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ακόμη, ανακοίνωσε επιπλέον κέρδη από επενδύσεις ύψους 444,16 εκατ. δολαρίων, ρευστότητα άνω των 600 εκατ. δολαρίων, και προβλεπόμενα έσοδα από ναυλοσύμφωνα για τα επόμενα χρόνια ύψους 1,75 δισ. δολαρίων.

    Euroseas, Safe Bulkers, Diana Shipping

    H μετοχή της ναυτιλιακής Euroseas, συμφερόντων του εφοπλιστή Αριστείδη Πίττα, σημείωσε τον Αύγουστο άνοδο 24,58%, κλείνοντας στο τέλος του μήνα στα 23,72 δολάρια.

    Πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε στην παραγγελία δύο οικολογικού τύπου πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, προκειμένου να ισχυροποιήσει τον στόλο της στην hot αγορά των containerships.

    Στους κερδισμένους του Αυγούστου περιλαμβάνονται ακόμη, η Safe Bulkers του εφοπλιστή Πόλυ Β. Χατζηιωάννου, με μηνιαία κέρδη 20,96% και η  Diana Shipping συμφερόντων της οικογένειας Παληού, με άνοδο 14,52%. Σημειώνεται ότι και στις δύο εταιρείες έχει συμμετοχή η Fidelity.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ