• ΥΓΕΙΑ

    Νέο όπλο κατά της Covid – 19: Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Moderna

    • NewsRoom
    Moderna: Γιατί το Τόκιο ανέστειλε τη 1,63 εκατ. δόσεων εμβολίων

    Το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού


    Ακόμη ένα εμβόλιο μπαίνει στη μάχη κατά της Covid-19, αυξάνοντας τις προσδοκίες για όσο το δυνατόν συντομότερη επάνοδο στην κανονικότητα.

    Μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπό όρους άδεια κυκλοφορίας του στην αγορά της Ευρώπης, το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να διατεθεί στα κράτη – μέλη το επόμενο διάστημα, δίνοντας ώθηση στη διεξαγωγή των εμβολιασμών.

    Το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο είναι το δεύτερο που έχει πάρει υπό όρους έγκριση για την πρόληψη της Covid-19 στην Ευρώπη, χορηγείται σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 28 ημερών, σε άτομα άνω των 18 ετών. Με βάση τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές, είναι 94,1% αποτελεσματικό στην πρόληψη εργαστηριακά επιβεβαιωμένης νόσου. Στις κλινικές δοκιμές φαίνεται, επίσης, να έχει υψηλή αποτελεσματικότητα μεταξύ ατόμων διαφορετικών ηλικιών, φύλων, φυλών και εθνικοτήτων και μεταξύ ατόμων με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

    Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας σήμερα, το εμβόλιο είναι πιθανό να προσφέρει προστασία έως και δυο χρόνια. Ωστόσο, διευκρίνισε οτι χρειαζονται περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να υπάρξει οριστική αξιολόγηση.

    Ασφάλεια και ανεπιθύμητες ενέργειες

    Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα και ερυθρότητα στο σημείο της έγχυσης καθώς και ρίγη, κόπωση και κεφαλαλγία, συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως μέσα σε μία ή δύο ημέρες από τη λήψη του εμβολίου.

    Μπορεί να μοιάζουν με γρίπη ή ακόμη και να επηρεάσουν την ικανότητα διεξαγωγής των καθημερινών δραστηριοτήτων, όμως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες.

    Στις κλινικές δοκιμές, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που συνέβησαν εντός 7 ημερών από τον εμβολιασμό ήταν συχνές, αλλά ήταν κυρίως ήπιες έως μέτριες. Πυρετός, ρίγη, κόπωση και πονοκέφαλος εμφανίστηκαν πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

    Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων εμφάνισαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, που επηρέασαν την ικανότητά τους να διεξάγουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

    Το ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (π.χ. αναφυλαξία) σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου ή μετά την πρώτη δόση αποτελεί αντένδειξη για τη λήψη του. Ιστορικό άμεσης αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμη θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

    160 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ

    Μετά την έγκριση του εμβολίου της Moderna από την Κομισιόν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε ότι με το δεύτερο εμβόλιο που έχει πλέον εγκριθεί στην ΕΕ, θα έχουμε επιπλέον 160 εκατομμύρια δόσεις.

    «Σήμερα εγκρίνουμε ένα δεύτερο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο από τη Moderna, το οποίο μαζί με το BioNTech-Pfizer, θα διασφαλίσουν ότι θα διατεθούν 460 εκατομμύρια δόσεις με αυξανόμενη ταχύτητα στην ΕΕ και θα έρθουν περισσότερες. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι ακολουθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Οι προσπάθειές μας δεν θα σταματήσουν έως ότου είναι διαθέσιμα εμβόλια για όλους στην ΕΕ», ανέφερε απ’ την πλευρά της η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

    Όπως μετέδωσε το OPEN TV, στη χώρα μας αναμένεται να φτάσει μία μεγάλη παρτίδα εμβολίων της αμερικανικής εταιρείας αρχές Φεβρουαρίου, ενώ συνολικά, έως τέλος Φλεβάρη, αναμένεται να φτάσουν 136.000 δόσεις. Έως τέλος Μαρτίου, θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα 240.000 δόσεις.

    Και τα δύο εμβόλια που είναι αυτή τη στιγμή εγκεκριμένα στην Ευρώπη βασίζονται στην τεχνολογία messenger RNA, η οποία δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί ποτέ για την ανάπτυξη εγκεκριμένου εμβολίου. Η προσέγγιση που ακολουθούν είναι να μετατρέπουν τα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού σε εργοστάσια παραγωγής εμβολίου. Τα εμβόλια δίνουν εντολή στα κύτταρα να δημιουργούν αντίγραφα της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός, προκαλώντας τη δημιουργία προστατευτικών αντισωμάτων.

    Και τα δύο εμβόλια έχουν απροσδόκητα υψηλή αποτελεσματικότητα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech υπερβαίνει αυτή του εμβολίου της Moderna, με το ποσοστό της να ανέρχεται στο  95%. Εντούτοις, η διαφορά αυτή δεν θεωρείται στατιστικά σημαντική.

     



    ΣΧΟΛΙΑ