• Top Stories

    ΝΔ: Προβληματισμός και ανησυχία για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα κρούει η ΝΔ, μετά και το χθεσινό άγριο περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει ανησυχία για την πορεία των εθνικών θεμάτων, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον οποίο καταλογίζουν αδυναμία διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής.

    Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στη ΝΔ είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τη δολοφονία του ομογενή από την αλβανική αστυνομία. «Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες, κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός.

    » Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

    » Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Η ανησυχία εντείνεται, καθώς αυτή την περίοδο είναι ανοικτά τόσο το κρίσιμο μέτωπο της ΠΓΔΜ με τις εξελίξεις για το θέμα της ονομασίας, όσο και το μέτωπο της Τουρκίας, μετά το νέο σκηνικό έντασης με την έκδοση νέας NAVTEX που αποκλείει το Καστελόριζο για τέσσερις ώρες την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου. Ουσιαστικά, η Άγκυρα δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

    Αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ, η ΝΔ ζητά επιμόνως τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, ενώ βάζει στο μικροσκόπιο τις καταγγελίες του πρώην ΥΠΕΞ περί χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης από τον Τζωρτζ Σόρος ζητώντας να έρθουν όλα στο φως.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε την Παρασκευή επανέλαβε ότι η ΝΔ «δεν πρόκειται να στηρίξει καμία συμφωνία, η οποία εκχωρεί ‘μακεδονική’ γλώσσα και ‘μακεδονική’ εθνότητα στους γείτονές μας», σε αναμονή και της δοκιμασίας στην οποία θα μπει η κυβέρνηση όταν η συμφωνία έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οργή για την εκτέλεση του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετά τη διάψευση, καίει τον Κοτζιά – Καμμένος: Τι είπα στο υπουργικό για τον Σόρος



    ΣΧΟΛΙΑ