• Top Stories

    Οργή για την εκτέλεση του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα

    • NewsRoom
    Καστίφας

    Κ. Καστίφας


    Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία ζητά τόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και τα κόμματα, διατυπώνοντας παράλληλα ανησυχία για την έξαρση του αλβανικού εθνικισμού. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε ανήμερα της εθνικής επετείου προκαλώντας οργή στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και μεγάλη ανησυχία για την έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας.

    Η ελληνική ομογένεια στην Αλβανία είναι σοκαρισμένη από το αιματηρό περιστατικό κοντά στο Αργυρόκαστρο. Οι συνθήκες θανάτου του 35χρονου παραμένουν αδιευκρίνιστες, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας, Λεωνίδας Παππάς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ανταλλαγή πυροβολισμών, την οποία επικαλείται η αλβανική αστυνομία να είναι σκηνοθετημένη.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Βουλιαράτες, κοντά στο Αργυρόκαστρο, το πρωί της  28ης Οκτωβρίου. Στο χωριό έγινε τελετή στη μνήμη των πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο, παρουσία -μεταξύ άλλων- και της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά.

    Η αρχική πληροφορία πως οι αλβανικές αρχές κατέβασαν σημαία που είχε υψώσει ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δεν επιβεβαιώνεται. Ο Λεωνίδας Παππάς, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, τόνισε πως στην αρχή κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είχε συμβεί. Από συγχωριανούς του 35χρονου μαθεύτηκε ότι είχε πυροβολήσει στον αέρα, μετά από διαπληκτισμό με Αλβανούς αστυνομικούς.

    Σύμφωνα με τον κ. Παππά, στη συνέχεια ειδικές δυνάμεις κύκλωσαν την περιοχή και ελικόπτερο άρχισε να πετά πάνω από το χωριό. Οι εκδηλώσεις, πάντως, συνεχίστηκαν κανονικά. «Ο Κωνσταντίνος κάθε χρόνο σημαιοστόλιζε με δική του πρωτοβουλία. Δεν είχε ψυχολογικά προβλήματα, δούλευε στην οικοδομή. Είχε υπερβολική αγάπη για την πατρίδα» τόνισε. Και πρόσθεσε πως «το αν πήγε να σηκώσει σημαία είναι αδιευκρίνιστο».

    Ο κ. Παππάς ακόμη ανέφερε ότι, νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε διαπληκτισμό με Αλβανούς αστυνομικούς που βρίσκονταν στους Βουλιαράτες. Όπως είπε, εκείνοι του έδειξαν το περίστροφο και ο 35χρονος «θόλωσε».

    Στη συνέχεια, πήγε στο σπίτι του και πήρε ένα Καλάσνικοφ και επέστρεψε στο σημείο, πυροβολώντας στον αέρα.

    Μετά το τέλος της εκδήλωσης στους Βουλιαράτες, ειδικές δυνάμεις κύκλωσαν την περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, τα ενδεχόμενα που οδήγησαν στο θάνατο του 35χρονου είναι δύο: είτε οι Αλβανοί κομάντος τον εκτέλεσαν από την πρώτη στιγμή και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν μόνοι τους για να «στήσουν» ένα περιστατικό εμπλοκής και ανταλλαγής πυροβολισμών, είτε (όπως αναφέρει η επίσημη εκδοχή της αλβανικής αστυνομίας) όταν του τελείωσαν οι σφαίρες βγήκε με το όπλο προτεταμένο, φώναξε «Ζήτω η Ελλάς» και τον σκότωσαν.

    Ο Λεωνίδας Παππάς κατήγγειλε ακόμα ότι οι Αλβανοί αστυνομικοί που πήγαν στο σπίτι του Κατσιφά αναζητώντας τον, χτύπησαν τους γονείς του. Ήταν περίπου το μεσημέρι μετά το περιστατικό στην πλατεία του χωριού όταν έφτασαν στο σπίτι του αναζητώντας τον.

    Ράμα: Εξτρεμιστική τρέλα – Καλά έκανε η αστυνομία τη δουλειά της

    Εξτρεμιστή χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Κατσιφά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Με μήνυμά του στο Twitter, ο Έντι Ράμα απευθύνεται στους Έλληνες, προφανώς δυσαρεστημένος για τις αναφορές από τα κόμματα περί «απαράδεκτου γεγονότος».

    Ο Ράμα αναφέρει πως η αστυνομία έκανε τη δουλειά της, ενώ επιμένει στις καταγγελίες πως ο Κατσίφας πυροβόλησε τους αστυνομικούς.

    Ειδικότερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρει:

    «Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής κάποιου που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε κι οι δύο χώρες τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η αλβανική αστυνομία σκότωσε τον Έλληνα Κωνσταντίνο Κατσίφα, που ύψωσε την ελληνική σημαία στην Αλβανία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Αλβανίας για τον θανάτου του Κ. Κατσίφα – Κλειστή η Λεωφ. Κηφισίας



    ΣΧΟΛΙΑ