• Top Stories

    Μήπως είναι τα σύνορα, ανόητοι;


    Μία απλή αλήθεια: πρόταση για το ασφαλιστικό που να ικανοποιεί τους δανειστές μας δεν «περνά» από την κοινωνία. Και τανάπαλι. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει. Η ριζική τομή που επιδιώκουν οι δανειστές μας συνεπάγεται κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης για χιλιάδες πολίτες. Αλλά, και η επιθυμία χιλιάδων πολιτών να μην αλλάξει τίποτα δεν αποτελεί εναλλακτική λύση.

    Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή.

    Χρυσή τομή δεν υπάρχει—στο πλαίσιο της ιδεολογίας του Σύριζα.
    Επειδή η μη ικανοποίηση των δανειστών σημαίνει επιστροφή στα… γήπεδα Βαρουφάκη-Λαφαζάνη, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές που τον στηρίζουν να πάνε κόντρα στην κοινωνία.

    Αυτή είναι η πιθανότερη έκβαση. Το κοινωνικό αδιέξοδο παραμένει, όμως.
    Οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν –και θα ακολουθήσουν – είναι…άλλο θέμα. Ορισμένες δρομολογούνται ήδη.

    Με τη ΝΔ και τον Σύριζα να κινούνται ταυτόχρονα προς το κέντρο, τα τρία κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΕΚ και Ποτάμι θα καταλήξουν να κατέχουν χώρο στο πολιτικό φάσμα που θα υπάρχει μόνο στη φαντασία τους. Η χρησιμότητα των ΑΝΕΛ σταδιακά θα εξαντλείται.

    Και τα δύο άκρα, ΚΚΕ και ΧΑ σταδιακά θα ενισχύονται. Ο δικομματισμός επιστρέφει – αυτό επιδιώκει και η Ευρώπη.

    Το μεγάλο ερώτημα αφορά την οικονομία. Υποσχέσεις του τύπου «θα εκπλήξουμε» είναι πρόωρες –για να μην πούμε ανώριμες. Το 2015 κλείνει με ύφεση—η οποία θα ενισχυθεί το 2016. Οι δανειστές εκτιμούν τις αντίθετα αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις ως ανακριβείς. Ζητούν, και θα ζητούν, νέα μέτρα. Το ΔΝΤ φαίνεται πως επανέρχεται στο προσκήνιο—δριμύτερο.

    Στο κοινωνικό αδιέξοδο προστίθεται, εκ νέου, το οικονομικό.

    Οι δανειστές μας δεν είναι «ανόητοι». Όπως τα βλέπουμε εμείς έτσι κι αυτοί βλέπουν τα αδιέξοδα. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό: τι επιδιώκουν ακριβώς;

    1. Να τραβήξουν το χαλί από τα πόδια του Σύριζα – αφού κάνει τη βρομοδουλειά;

    2. Ή, πολύ χειρότερα, να μεταφέρουν τα σύνορα της Ε.Ε. πιο δυτικά, για να απαλλαγούν από το άμεσο άγχος του προσφυγικού;

    Στο πλαίσιο αυτό, η γνωστή πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της χώρας από το ευρώ αποκτά νέα δυναμική.



    ΣΧΟΛΙΑ