• Top Stories

    Μάσκες σε όλες τις σχολικές βαθμίδες: «Όργιο» συνωμοσιολογίας στα social media από γονείς κατά του μέτρου – Στον εισαγγελέα ο φάκελος

    • NewsRoom


    Με την μάσκα θα πρέπει να μάθουν να κινούνται το επόμενο διάστημα οι μαθητές όλων των βαθμίδων, προκειμένου να μην γίνουν τα σχολεία εστίες διασποράς του κορονοϊού με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις οικογένειες των παιδιών.

    Σύμφωνα με όσα είπε χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η κυβέρνηση αποδέχεται την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων να φορούν μάσκα και τα παιδιά του νηπιαγωγείου, επομένως η χρήση αυτού του μέτρο προστασίας επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    Σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός, τις πρώτες ημέρες στο σχολείο τα παιδιά μικρής ηλικίας θα εκπαιδευτούν στην χρήση της.

    Για κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου η υπουργός παρέπεμψε στις αναλυτικές δηλώσεις που θα κάνει η ίδια την Δευτέρα 24 Αυγούστου. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε χθες ότι στα μέτρα περιλαμβάνονται τα διαφορετικά διαλείμματα μεταξύ των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

    Οργίασαν οι θεωρίες συνωμοσίας

    Εν τω μεταξύ, ανησυχητικές διαστάσεις έλαβε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κίνημα γονέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρονται να αρνούνται να συμμορφωθούν με το μέτρο της χρήσης της μάσκας στα σχολεία.

    Μέσα από τις κλειστές ομάδες που είχαν δημιουργήσει στο Facebook, όπου «οργίαζαν» οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορονοϊό, γονείς έδιναν οδηγίες μεταξύ τους για το πώς τα παιδιά τους θα αποφύγουν την χρήση μάσκας στο σχολείο.

    Στις εν λόγω ομάδες διαδίδεται ταχύτατα η άποψη ότι η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει στο παιδί αναπνευστικά προβλήματα.

    Η εξάπλωση των ομάδων, αλλά κυρίως τα «καμπανάκια» που χτύπησαν από άλλους χρήστες για τις κινήσεις των γονέων, κινητοποίησε την Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος η οποία ξεκίνησε έρευνα για την πορεία της οποίας ενημερώνεται και ο εισαγγελέας.

    Η έρευνα ξεκίνησε σε συνέχεια των εντολών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για παραπομπή στη Δικαιοσύνη αναφορών στο διαδίκτυο για «θεωρίες συνωμοσίας». Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δίωξη, εδώ και τρεις ημέρες είχε καταγραφεί η δημιουργία τριών τέτοιων ομάδων.

    Η μια απενεργοποιήθηκε την Τετάρτη, ενώ οι άλλες δύο παραμένουν. Μετά από καταγγελίες πολιτών, η ΔΗΕ συγκέντρωσε στοιχεία τα οποία θα στείλει στον εισαγγελέα σήμερα.

    Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η εντολή από τον εισαγγελέα για προκαταρκτική έρευνα, βάσει της οποίας θα σχηματιστεί δικογραφία με τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να αναζητούν πλέον τους διαχειριστές των ομάδων.

    Κι ενώ οι αρνητές της μάσκας βρίσκονται στα χαρακώματα, ο αριθμός των κρουσμάτων καλπάζει, ειδικά στα αστικά κέντρα. Στην Αθήνα χθες καταγράφηκαν 90 νέα κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη 67.

    Οι ειδικοί εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων που βαίνει σταθερά ανοδικός όσο και για το γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση του αριθμού των υγειονομικών που προσβάλλονται από τον ιό.



    ΣΧΟΛΙΑ