Κοινωνία

Κούγιας για Ριχάρδο: Μη δεσμευτική η γνώμη του εισαγγελέα-Θα προσφύγουμε στην ανακρίτρια

O Ριχάρδος κατά τη σύλληψή του


Με απευθείας προσφυγή στην ανακρίτρια (που ήδη έχει εκφράσει τη θετική κρίση της) κι όχι στο δικαστικό συμβούλιο, ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς διεκδικεί την άμεση αποφυλάκισή του.

Μετά το σιωπηρό μπλοκάρισμα της απελευθέρωσής του από την εισαγγελική αρχή (δεν συνυπέγραψε την ανακριτική διάταξη ανάκλησης της προσωρινής κράτησης), οι δικηγόροι του βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση της φερόμενης λαθρεμπορίας χρυσού καταθέτουν σήμερα στην ανακρίτρια αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τους δικηγόρους, δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα.

Σε ανακοίνωση του ο εκ των υπερασπιστών Αλέξης Κούγιας αναφέρει:

Το δικηγορικό μας γραφείο πληροφορήθηκε την αντίδραση του κ. Εισαγγελέως που δεν συμφώνησε με το αίτημα της κας Ανακρίτριας, η οποία ζήτησε τη γνώμη του για την εφαρμογή του άρθρου 286 παρ.1εδ.α ΚΠΔ και την άμεση αποφυλάκιση του εντολέα μας Ριχάρδου Μ., και εκφράζουμε την απόλυτη νομική αντίδρασή μας για την αδιανόητη αυτή επιλογή.

Μετά από την έκδοση του εγγράφου της ΑΑΔΕ, το οποίο καταργεί κάθε πιθανότητα διαπράξεως από τον εντολέα μας του οιουδήποτε αδικήματος σχετικά με την παρούσα υπόθεση, σήμερα θα καταθέσουμε ενώπιον της κας Ανακριτή, η οποία ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 286 παρ.1 εδ. α ΚΠΔ και την άμεση απελευθέρωση του εντολέα μας, αίτηση αντικαταστάσεως της προσωρινής κρατήσεως του εντολέα μας, αφού πλέον για την απελευθέρωσή του σε αυτό το δικονομικό στάδιο είναι η μόνη αρμοδία να το αποφασίσει σύμφωνα με το άρθρο 286 παρ.2 ΚΠΔ και δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέως.
Η κα Ανακριτής μπορεί να αποφυλακίσει τον εντολέα μας σύμφωνα με το νόμο και είναι μη δεσμευτική η γνώμη του Εισαγγελέα, δεδομένου ότι το άρθρο 286 παρ.2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπει τα εξής: «Εκείνος που προσωρινά κρατείται ή εκείνος στον οποίο έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, μπορεί να υποβάλει αίτηση στον ανακριτή για την άρση των μέτρων αυτών ή για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους ή για την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με άλλους».

Θα επιθυμούσαμε και οι συνάδελφοι να ακολουθήσουν την ίδια δικονομική οδό, για να αποφύγουμε τη χρονοβόρα διαδικασία της προσφυγής ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου.
Για άλλη μια φορά διατυμπανίζουμε ότι η κράτηση του εντολέα μας είναι εντελώς παράνομη και διαπράττονται ήδη ποινικά αδικήματα από όσους συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως εντελώς παράνομη ήταν και η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του.
Δηλώνουμε για άλλη μια φορά προς άρση κάθε παρεξηγήσεως ότι από το περιεχόμενο της δικογραφίας δεν προκύπτει το παραμικρό εις βάρος του εντολέα μας για τη διάπραξη του αδικήματος της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος, της τοκογλυφίας, καθώς και οιουδήποτε άλλου εγκλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα ανατροπή στην υπόθεση Ριχάρδου: Γιατί μεταφέρθηκε υπό άκρα μυστικότητα στις φυλακές Ναυπλίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυσαρέσκεια στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη για το φιάσκο με την υπόθεση Ριχάρδου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δικαστικό θρίλερ με την αποφυλάκιση Ριχάρδου – Στο δικαστικό συμβούλιο ο «τελευταίος λόγος»ΣΧΟΛΙΑ